Ametyst: Oblíbený drahokam starých Řeků

Komerční sdělení (EuroZprávy.cz nejsou jeho autorem a neovlivňují jeho obsah).

Historie ametystu je plná zajímavých legend a překvapivých souvislostí. Prvním národem, který tento drahý kámen objevil, a začal jej hojně využívat, byli podle dostupných informací staří Řekové. Ti věřili, že má ametyst zázračnou moc ochránit člověka před opilostí. Není tedy náhoda, že slovo ametyst pochází z řeckého výrazu amethyein či amethystos, což znamená „nebýt opilý“. Oblibu neztratil ani ve středověku, kdy byl prsten s ametystem považován za symbol vysokého společenského postavení. Nosili ho především biskupové a církevní hodnostáři. Tato tradice je v souladu i se současnou psychologií barev, podle které má fialová duchovní rozměr. Na lidskou mysl působí zklidňujícím až meditativním dojmem.

Kouzelné fialové odstíny, ale i mentolově zelená

Ametyst patří mezi křemeny, podobně jako citrín, růženín či záhněda. Barevností se pohybuje na škále od světlé lila, až po velmi tmavou purpurovou. Sytější ametysty sjednocené barvy platí každopádně za ty nejcennější, jelikož se vyskytují v přírodě méně a ve špercích jsou nepřekonatelné. Možná jste se již také setkali se zeleným ametystem. Jedná se o prasiolit, křemen jemné zelenkavé barvy, který je dnes ve šperkařství velmi oblíbený. V přírodě se vyskytuje spíše vzácně, a tak bývá vyráběn tepelným upravováním fialového ametystu. Kromě atraktivních odstínů ametyst zaujme i tím, že je dostatečně tvrdý a odolný, takže je vhodný pro vsazení do různých typů šperků.

Ametyst jako vyjádření lásky

Šperky s ametystem jsou ideálním dárkem pro osoby narozené v únoru, jelikož ametyst je podle tradice přiřazen právě k tomuto měsíci. Tím se ale jeho potenciál zdaleka nevyčerpává. Ametystové náušnice nebo přívěsek s ametystem bývají darovány k 6. a 17. výročí svatby. A jelikož ametyst symbolizuje pravou a pevnou lásku, těšit se z něj budou i všichni zamilovaní. Shodou okolností je totiž také kamenem připisovaným svatému Valentýnu. Díky tomu, že fialový ametyst v sobě spojuje jak teplou červenou, tak studenou modrou, sedí mu kombinace s bílým i žlutým zlatem. Zajímavý efekt tvoří pak ve společnosti s růžovým zlatem. Ametyst ve špercích výborně doplňují čiré diamanty, které svým jiskřením a leskem ještě zvýrazní jeho nádhernou barvu.

Související

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.
Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

Více souvisejících

pr článek Šperky

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 26 minutami

před 31 minutami

Aktualizováno před 40 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko zajistí svou bezpečnost, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, varuje Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy