Důkladná příprava na dovolenou autem se vyplatí. Na co vše myslet?

Vydáváte se na dovolenou po vlastní ose? Nikdy nepodceňujte důležitost kvalitní přípravy, která do značné míry ovlivňuje, jak takovou dovolenou strávíte. Nikdo nechce absolvovat dovolenou v neustálém stresu, a tak se vyplatí si dopředu řadu věcí promyslet, abyste následně nemuseli improvizovat. Opravdu to dokáže zachránit leckterou situaci. Abyste si tedy užili takovou poklidnou dovolenou, pojďme se nyní podívat na to, na co se zaměřit. (PR článek)

Připravte svůj vůz

Vyrážíte-li na dovolenou vlastním autem, jako tisíce jiných Čechů, rozhodně se vyplatí věnovat pozornost už přípravě automobilu. Mohlo by totiž snadno dojít k tomu, že přehlédnete drobnost, která vás nakonec bude stát spoustu času, peněz, nervů i úsilí. Raději tedy odhalte potenciální problémy už doma, ještě než vyrazíte. V prvé řadě je to samozřejmě kontrola technické způsobilosti vozidla, jako:

Doplnění provozních kapalin Ideálně kontrola v servisu

Pokud si na kontrolu svého vozu netroufáte sami, nechte v servisu zkontrolovat všechny důležité mechanické díly, zejména pak podvozek, motor atd. Myslete ale také na svůj vlastní komfort při cestování, a tak se vyplatí třeba koupit potahy do auta. Může se to zdát jako drobnost, ale před cestou je potřeba sbalit spoustu věcí, které si berete s sebou. Takové potahy vám potom mohou posloužit nejen pro zvýšení vašeho vlastního komfortu, ale také jako ochrana čalounění vozu před různými předměty a nákladem, který do automobilu umístíte.

Během dovolené vás může překvapit také celá řada nečekaných situací. Zejména jsou to rozdílné zákony o provozu na pozemních komunikacích, kdy se můžete snadno dostat do problémů, aniž by to bylo úmyslné. Typickým příkladem jsou rychlostní limity, kdy v různých zemích se bohužel právě na turisty často zaměřují. V podstatě je tak využíváno určité neznalosti místních poměrů. Tady se velmi hodí vybrat antiradar, který vás upozorní na měřené úseky. Není to o tom, že byste s antiradarem museli úmyslně porušovat předpisy, ale pojedete více v klidu a nebudete muset mít takový strach z pokuty, které v zahraničí mohou být pro našince velmi vysoké.

Volba místa

Už máte představu, kam vyrazíte? Pokud ještě ne, tak vězte, že volba místa je při dovolené často to nejdůležitější. Pokud vyberete správně, také vaše dovolená bude veselejší. Mnoho lidí letos na dovolenou nepojede nikam daleko, zejména v kombinaci se současnou situací okolo pandemie, a tak se rozhodnou pro dovolenou v tuzemsku nebo u nejbližších sousedů. A právě letošní dovolená může být skvělá pro zkoumání krás Slovenska. Co třeba takové Nízké tatry? Dovolenou vám může zpříjemnit pobyt v hotelu Liptov, kterým je legendární Björnsonka. Využít můžete ubytování v rámci hlavní chaty, ale k dispozici jsou také unikátní lesní apartmány nebo Villa či hostel. V zimě jste ubytováni přímo na sjezdovce, v létě potom můžete využít rozličných turistických a cyklistických tras v okolí a prozkoumávat třeba místní jeskyně.

Nezapomeňte na vybavení

Zejména pokud vyrážíte na dovolenou s dětmi, určitě jim můžete vylepšit zážitek díky nejrůznějším technickým vymoženostem. Rozhodně se vyplatí vzít si třeba turistické dalekohledy k pozorování krajiny a přírody, které přinesou o to intenzivnější zážitek z vašeho výletu. Pro velké i malé turisty jsou velmi oblíbené dalekohledy:

Kompaktních rozměrů Dětské

Větší děti už mohou mít klasický dalekohled pro dospělé, ale menším dětem rozhodně pořiďte dětský model, aby se jim dobře držel. Pro malé dítě by totiž větší přístroj mohl být zbytečně těžký. Nejen při držení, ale také při nošení.

Dobré oblečení je základ

Není to ale zdaleka jen technická výbava. Dobře vybaveni byste měli být vy sami. Zejména pokud vyrážíte do hor. Určitě vám budou užitečné mikiny s kapucí, které vás za žádného počasí nenechají na holičkách. Doplnit je můžete o další teplé oblečení, které se na horách vždy hodí.

Související

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.
Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

Více souvisejících

pr článek dovolená

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 8 hodinami

Masivní bezpečnostní operace, zákaz letadel, vzdušné taxíky. Francie se chystá na olympiádu

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy