Jak současná krize ovlivnila úvěrový trh: vyplatí se nyní sjednávat půjčku?

PR článek - Jednotlivé způsoby, jakými uplynulá krize ovlivnila životy každého z nás, vám nejspíš nemusíme připomínat. Chod naší společnosti se na dva měsíce prakticky zastavil, což nemělo efekt pouze na jednotlivce, ale na i ekonomiku jako takovou. Chování lidí a jejich návyky totiž neovlivní pouze jeden podnik, ale následně další a další, až nakonec strádají i ty největší velkoobchody.

Banky strádají hlavně na hypotékách

Podobný efekt měl nouzový stav také na realitní a bankovní trh. Už v březnu ohlásila Česká bankovní asociace v porovnání s předchozími měsíci i minulými lety obrovský propad na trhu s hypotékami. Počet sjednaných hypotečních úvěrů od vyhlášení krizového stavu poklesl v průměru o 22 % a z hlediska jejich celkové výše dokonce o 26 %, a to i navzdory tomu, že první dva březnové týdny vypadaly velice slibně.

Klesající zájem o zařizování vlastního bydlení a tím pádem i hypotéky donutil ČNB i jednotlivé banky ke zmírnění pravidel jak pro sjednávání těch nových, tak i splácení těch současných. Spoustě Čechů, kterým v tomto období vypadly nebo se snížily příjmy, bylo umožněno odložení splátek na tři až šest měsíců bez jakýchkoliv poplatků či sankcí. Současně se také zvýšily limity LTV, a to z 80 na 90 procent.

Ne každá banka však zažívá v tomto období potíže. Zatímco u jiných společností průměrná výše hypotéky spadla na 2,5 milionu korun, Raiffeisen stavební spořitelna žádný větší pokles nepozoruje. Během dubna si u ní klienti na bydlení naopak celkem vypůjčili půl miliardy korun, čímž dokonce překonala své lednové výsledky. Ani společnost mBank nyní nestrádá - u úvěrů s pětiletou fixací do 80 procent LTV snížila úrokovou sazbu a nyní o tyto produkty zaznamenává velký zájem.

Sjednávání finančních produktů se přesunulo online

Jak jistě víte, obavy z nakažení si žádaly také bezpečnostní opatření týkající se osobních setkání. Kdo se o správě financí a využívání produktů, jako jsou nejrůznější spoření, pojištění nebo půjčky, běžně radil s finančním poradcem, musel se přesunout na internet. I zde řada poradců samozřejmě organizovala schůzky prostřednictvím videohovorů a online sjednávání produktů se dokonce otevřela i spousta bankovních i nebankovních institucí.

Spousta z nich totiž ještě před krizí sice umožňovala prohlížení a sjednávání závazků online, nicméně lidé kvůli podpisu smlouvy stejně nakonec museli přijít na některou z poboček. Nelze tedy popřít, že koronavirová krize ekonomiku pozastavila, na druhou stranu se však ve finančním segmentu posunula spousta věcí dost kupředu. Lidem nové možnosti navíc vyhovují, protože mohou čas, který by jinak strávili v bance, věnovat smysluplnějším věcem, jako jsou koníčky nebo rodinné aktivity.

Shovívavost nemusí trvat věčně

K odboji za pomoc klientům se přidala i řada nebankovních společností, u kterých si dlužníci mohou sjednat zrušení úroků z prodlení i všech účelně vynaložených nákladů na vymáhání dluhu. Většina z nich navíc, podobně jako v bankách, zvolnila podmínky odložení splátek pro ty, kteří se kvůli krizovým opatřením dostali do problémů se splácením. I když jsou nyní finanční instituce více než shovívavé, nemůžeme toho využívat věčně.

Opatření už se pomalu rozvolňují a kdo se v dnešní době rozhodne pro sjednání půjčky či jiného finančního produktu, neměl by tedy spoléhat pouze na nové metody a pravidla, ale také na vše, co platilo ještě před začátkem současné krize. Pokud jde o půjčky jako takové, člověk musí být schopen přemýšlet dopředu, a to alespoň v rámci doby splatnosti daného závazku. Přestože existuje možnost odložení splátek, stále by se mělo jednat pouze o krajní řešení.

Kromě plánování vlastního rozpočtu je třeba vzít v potaz také to, že je konkurence na úvěrovém trhu dost vysoká, a proto by se nikdo neměl vrhnout na první nabídku, kterou se mu podaří najít. S výběrem té pravé půjčky vám pomůže portál Bezvamoney.cz, kde si můžete nebankovní půjčky vzájemně porovnat podle různých parametrů a až podle toho se rozhodnout, kterou skutečně využijete. Úspěšně se tak vyhnete tomu, že byste skončili s krátkou dobou splatnosti nebo většími úroky, než si můžete dovolit.

Související

Více souvisejících

pr článek půjčky

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy