Které čepice budou dobrou volbou na zimu?

Kdo nemá čepici, ten není připravený na zimu! Pokud vám v základním šatníku stále chybí, nesmutněte. Pomůžeme vám najít tu pravou. A to i v případě, že jste zarytý odpůrce čepic. Není špatných kousků, když vyberete tu, která bude pasovat přesně pro váš tvar obličeje a bude dostatečně hřát.

Ačkoliv muži veskrze vnímají jejich praktickou funkci, pro mnoho žen se stále jedná především o hlavního nepřátele účesů. Na jednu stranu je to možná pravda. Funkce kvalitních dámských čepic je ale nenahraditelná a vězte, že vaše zdraví a uši v teple jsou mnohem důležitější než uležené lokny. Dnes navíc existuje tolik nejrůznějších druhů a vzorů čepic, že vám spolehlivě doplní váš zimní outfit, a na nějaký účes si v tu chvíli ani nevzpomenete. A pokud přece jen ano, existuje řešení v podobě zimní čelenky. Tak si pojďme shrnout, jaký druh čepice čeká na první mrazy právě na vás. 

Zamilujte si čepici s podšívkou

Ačkoliv se můžete nejdříve dívat na design, myslete i na to, jestli vám v čepici bude dostatečně teplo. Můžete ji samozřejmě nosit jen na parádu. Jakmile ale udeří první mrazíky, za uši v teple budete opravdu vděční. Je proto důležité vybírat i konkrétní druh podšívky. Na méně chladné měsíce můžete pořídit čepice bez ní. Pro klasickou zimu, na kterou jsme zvyklí, už ale podšívka potřeba bude. Ideálně z fleecu, kožešiny nebo plyše.

Čepice vs. tvar obličeje

Že vám čepice nesluší? Možná jen vybíráte špatné střihy. Pokud stále tápete, jaký druh čepic pro vás bude nejvhodnější, nejdříve se pozorně zadívejte do zrcadla. Tvar vašeho obličeje vám totiž může dost napovědět, co vám bude slušet. Ne každý druh čepice vyhovuje každému tvaru obličeje. 

·         Oválným obličejům sluší klobouky. V případě čepic volte takové, které se zužují na konci obličeje, ale jinak jsou volnějšího střihu. 

·         Obdélníkovým obličejům s vysokým čelem sluší větší kožešinové čepice v nejrůznějších variacích nebo třeba klapky na uši. 

·         Hranatý obličej opticky prodloužíte pomocí vysokých čepic, ideálně i s bambulí na konci. 

·         Optimální volba pro kulaté obličeje jsou asymetricky řešené čepice, barety či klobouky.

Jakou barvu čepice zvolit?

Kromě střihu hraje velkou roli to, pro jakou příležitost se čepice hodí, i její barva. Výrazné barvy nebo vzorované čepice jsou vhodnější spíše pro neformální příležitosti a volnočasové aktivity – klidně na procházku nebo na místní kluziště či sjezdovku. Výrazné neonové barvy zase skvěle poslouží ve chvíli, kdy na sebe chcete upozornit. A to třeba během sportu, pokud jezdíte v noci na kole nebo chodíte běhat, a rádi byste byli vidět. Naopak na formálnější příležitosti jsou vhodnější tmavé barvy a neutrální tóny. Šedá, černá, krémová, hnědá nebo námořní modrá jsou univerzální odstíny, které se dají snadno kombinovat ke všemu, a zároveň v nich nebudete vypadat příliš nepatřičně. 

Který druh čepice vám bude nejvíc slušet?

·         Barety a klobouky – Elegance francouzských dam můžete dosáhnout i vy. Stačí si pořídit baret nebo elegantní klobouk. V zimě najdete i zateplené varianty.

·         Pletené čepice s bambulkou – Pro oválné nebo podlouhlé obličeje, jsou vhodné pletené čepice s bambulkou na její špičce. Jedná se o klasický druh čepice, který už je tak univerzální a nadčasový, že nejspíš jeden takový model vlastníte už teď. Inovací je ale v posledních letech celá řada. Kromě pletených čepic můžete zvolit i druh bambulky. Ta může být pletená, látková, nebo z umělého kožíšku.

·         Beanies – Jedná se o přiléhavé dámské i moderní pánské čepice bez bambule, kterou si oblíbili nejen mileniálové. Hodí se spíše ke sportovně laděným outfitům, ale můžete je kombinovat prakticky s čímkoliv. 

·         Zimní čelenka – Oblíbenou volbou pro zimní měsíce je i zimní čelenka, která vám zakryje uši, ale neponičí účes. Může se hodit na běžné nošení nebo v případě, že v zimě sportujete venku. Některé čelenky jsou velmi tenké, takže je můžete nosit i pod lyžařskou helmou, zároveň nesklouzávají z hlavy a představují komfort, který vám čepice poskytnout nemusí. 

Související

Více souvisejících

pr článek

Aktuálně se děje

před 29 minutami

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 9 hodinami

I kdybychom zastavili změny počasí, některé ledovce už nezachráníme, varují vědci v nové zprávě

Vědci z novozélandského Národního institutu pro výzkum vody a atmosféry (NIWA) varují, že novozélandské ledovce tají stále rychleji. Odkazují se na nedávný letecký průzkum nazvaný "sněžná čára", který se konal v novozélandských horách.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy