Nevyhovuje vám životní pojištění? Pozor, zrušením smlouvy budete muset příjmy dodanit

Nejste spokojeni s životním pojištěním? Uvažujete o jeho zrušení? Ještě než vypovíte smlouvu, zkuste snížit pojistné nebo přejít ke konkurenci, životko se nevyplácí rušit, navíc vám přinese každoročně nemalou daňovou úsporu. (PR článek)

Co dělat, když vám životní pojištění nevyhovuje?

Pokud jste došli k názoru, že životní pojištění už není za těchto podmínek nic pro vás, máte hned několik možností, co dělat.

Je měsíční platba pojistného nad vaše limity? Snižte si pojistné. Nevyhovují vám podmínky pojišťovny? Vyměňte pojišťovnu. Zjistili jste, že pojistku k životu nepotřebujete? Zrušte ji.

Ať už ale s pojistným produktem uděláte to či ono, vše má svá pravidla, kterým se nevyhnete.

Jak snížit pojistné?

Jestliže chcete životko rušit kvůli aktuálnímu nedostatku financí, pak raději požádejte pojišťovnu o snížení pojistného na minimum, což má hned dvě výhody.

Do budoucna se vyhnete sjednávání nové smlouvy. Nebudete muset vracet daňové odpočty.

Zrušení pojištění by mělo být až poslední možností, životko vám může výrazně pomoci, ať už vás trápí vysoká půjčka nebo strach z pracovní neschopnosti, dobře proto zvažte, zda nejdříve nesnížit měsíční platbu.

Jak změnit pojišťovnu?

Přestup mezi pojišťovnami není složitý, pokud vám tak nevyhovují podmínky u jedné, můžete přejít ke konkurenci. Nutné je ale pamatovat na to, že se změnou je nutné přesunout i finanční prostředky, nikoliv však v plné výši, ale pouze v rámci odkupného. Znamená to tedy, že přijdete o část peněz.

Odkupné je nižší než kapitálová hodnota životního pojištění, jedná se o částku sníženou o určitý podíl, který náleží původní pojišťovně. Kromě toho vás nemine ani povinnost dodanit příjmy, pakliže jste uplatňovali daňové odpočty.

Jak zrušit pojištění?

Zrušit životní pojištění není složité, jedná se o stejný postup jako u jiných pojistných produktů typu povinné ručení, pojištění domácnosti nebo pojištění odpovědnosti. Vystačíte si pouze s občanským průkazem a smlouvou, na pojišťovně pak vyplníte formulář o zrušení a vyčkáte zhruba jeden měsíc, poté je smlouva řádně vypovězena. Stejně jako u změny pojišťovny je nutné podat daňové přiznání a příjmy až 10 let zpětně zdanit!

Jak vám životní pojištění daňově uleví?

Životní pojištění je spjato s daňovými výhodami, ty ale platí jen pro ty, kteří splní zákonné podmínky. Poté je možné částku, kterou vložíte do soukromého životka, odečíst ze základu daně z příjmů, a to až do výše 24 000 Kč. A kolik činí výše daňové úspory? Vždy záleží na měsíčním pojistném.

Nadpis tabulky Měsíční pojistné Roční odpočet od základu daně Roční úspora na dani 100 Kč 1200 Kč 180 Kč 200 Kč 2400 Kč 360 Kč 300 Kč 3600 Kč 540 Kč 400 Kč 4800 Kč 720 Kč 500 Kč 6000 Kč 900 Kč 600 Kč 7200 Kč 1080 Kč 700 Kč 8400 Kč 1260 Kč 800 Kč 9600 Kč 1440 Kč 900 Kč 10800 Kč 1620 Kč 1000 Kč 12000 Kč 1800 Kč 1500 Kč 18000 Kč 2700 Kč 2000 Kč 24000 Kč 3600 Kč

Související

Poslanecká sněmovna

Poslanci chtějí zrušit osvobození příspěvku na životní pojištění

Skupina poslanců ANO, ČSSD a Pirátů chce zrušit daňové osvobození příspěvku zaměstnavatele na soukromé životní pojištění zaměstnanců. Zaměstnavatelé si podle nynějšího znění zákona mohou ročně odečíst od základu daně až 50.000 korun, které poskytnou zaměstnancům například na životní nebo důchodové pojištění. Návrh novely zákona o daních z příjmů předložili ve Sněmovně.

Více souvisejících

Životní pojištění pojišťovny pr článek

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 33 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy