Potřebujete přesně nařezat vodivé materiály? Použijte plazmovou řezačku

Komerční sdělení (EuroZprávy.cz nejsou jeho autorem a neovlivňují jeho obsah).

Přestože se může zdát, že vývoj se soustředí pouze na rozvoj informačních technologií, také nářadí prošlo od pravěku velkou proměnou. Příkladem může být například plazmová řezačka. Ta totiž zcela proměnila práci s vodivými materiály a ve 20. století zahájila éru dokonalých řezů. Kdy přijde plazmová řezačka vhod?

Plazma aneb čtvrté skupenství hmoty

Než se do popisu hlavních výhod plazmové řezačky pustíme, musíme si ujasnit, co to vlastně je plazma. Tento pojem má spousta z nás spojených s hodinami fyziky. Právě plazma je totiž považována za čtvrté skupenství hmoty. Jak ovšem může jedno ze skupenství souviset s řezačkou? Důležité je uvědomit si, co je pro plazmu typické. Odpověď není nijak složitá. Typickou vlastností plazmy je její vysoká teplota. Druhou zásadní vlastností je její skvělá elektrická vodivost.

Na jakém principu plazmová řezačka funguje?

Plazmová řezačka tedy funguje na principu toho, že proud horkého plynu (vzduchu, dusíku, argonu nebo například kyslíku) je ionizován elektrickým obloukem. Následně je tento plyn v obrovské, spíše až extrémní, rychlosti protlačen skrze úzký otvor. Právě to vede k tomu, že plyn se díky stále se zvyšující teplotě přemění v plazmu. Jakmile je plyn úzkým otvorem plazmového hořáku protlačen, vytvoří se elektrický obvod. Díky tomu je řezaný materiál roztaven přesným a dokonalým řezem.

Plazmová řezačka si poradí s jakýmkoliv vodivým materiálemDíky své vodivosti se plazmové řezačky používají při práci s libovolným vodivým materiálem. Své využití tedy najdou při řezání:

oceli, hliníku, mědi, mosazi, železa, manganu, a dalších kovů. Využití řezaček ve specifických odvětvích

Jelikož vývoj plazmových řezaček udělal od svého vynalezení ve 20. století obrovský pokrok, plazmové řezání má své uplatnění v:

kovovýrobě, automobilovém průmyslu, železničním průmyslu, lodním průmyslu, stavebnictví umění, agrotechnice. 

Použití v průmyslu a jeho odvětvích je zcela pochopitelné, co ovšem může být zarážející, je využití plazmových řezaček v umění. Velké oblibě se těší řezačky na bázi plazmy zejména mezi sochaři. Právě s jejich pomocí jsou totiž schopni vytvořit umělecká díla, která jsou dokonalá, přesná a jejich výroba jim nezabere týdny a měsíce, nýbrž pouhé dny.

Než se do používání plazmové řezačky pustíte

Jak jsme již zmínili na začátku, plazma je typická tím, že dosahuje extrémně vysokých teplot. Právě proto je nesmírně důležité při práci s plazmovou řezačkou přísné dodržování veškerých bezpečnostních doporučení. Zejména nezbytné je důsledné nošení ochranných rukavic. Kromě vysoké teploty dosahuje plazma také obrovské rychlosti. Pro vaši lepší představu: až několik kilometrů za sekundu. Proto buďte opravdu nad míru opatrní, nechtěli byste si přeci sežehnout kůži nebo se připravit o část končetiny.

Ochrana zraku je při práci s řezačkou nezbytná

Kromě toho, že při neopatrné práci s plazmovou řezačkou riskujete popálení kůže, k úhoně mohou přijít i vaše oči. Proto je nošení ochranných brýlí nebo helmy nezbytné. Intenzivní zář by mohla vážně poškodit váš zrak a toto poranění by mohlo být nevratné.

Ochranný oděv? V každém případě

V neposlední řadě doplňte ochranné rukavice a ochranu očí také pevným a odolným oděvem. Kusy rozpáleného kovu, které mohou při práci s plazmovou řezačkou občas odlétávat, mohou způsobit nepříjemné popáleniny.

Přestože je práce s plazmovou řezačkou rychlá a poměrně snadná, nutností je dodržování bezpečnostních předpisů a doporučení. Kromě práce v suchém prostředí dbejte také na kvalitní ochranný oděv, rukavice a ochranu zraku. Protože zdraví je vždy na prvním místě. Zejména, když pracujete s materiálem, který dosahuje desítek tisíc stupňů Celsia.

Související

Více souvisejících

pr článek

Aktuálně se děje

před 2 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 25 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

Zdroj: David Holub

Další zprávy