Riziková zaměstnání. Za bezpečnost odpovídá zaměstnavatel, ale nehody jsou stále časté

PR článek - Řada lidí si pod pojmem chodit do práce představí cestu do vyhřáté kanceláře, kde na ně čeká vlastní židle a počítač a samozřejmě také přístup do kuchyňky s kvalitní kávou. Jenže mnoho lidí si na živobytí vydělává úplně jinak, třeba právě ve fabrice, kde na ně nečekají ani židle, ani počítače a možná ani ta káva ne.

Uvažujme třeba nad takovými společnosti, které dodávají planetové převodky, součástky do elektromotorů nebo různé chemické průmysl. Zde se může nehoda stát velmi snadno a rychle. Práce ve výrobě má svá specifika, zejména co se týče ochrany zdraví a bezpečnosti při práci. Je však otázkou, do jaké míry se skutečně daří je dodržovat a pracovníky před riziky účinně chránit.

Odpovědnost má zaměstnavatel

Za bezpečnost a ochranu zdraví zaměstnanců na pracovištích je odpovědný zaměstnavatel a většinou to vyžaduje zavedení celé řady komplexních opatření. Dnes je na tuto oblast kladena i řada nároků přímo ze zákona a je třeba řídit se různými směrnicemi a nařízeními. Některé firmy například zavádějí iso 14001, anebo další podobná schémata, která jim pomáhají plnit stanovené požadavky.

Prevence hraje největší roli

Pro zajištění této povinnosti musejí sami zaměstnavatelé vyhledávat možná rizika a účinnými prostředky je eliminovat. Jde o všechna zaměstnání, kde se manipuluje s technikou, která je schopna způsobit vážné úrazy nebo i trvalé následky na zdraví. Byť by se mohlo zdát, že nejčastější úrazy jsou způsobeny pádem nebo nehodou s nějakým přístrojem, ve statistikách stále vedou trvalé následky způsobené například tím, že jsou zaměstnanci neustále vystaveni extrémnímu hluku. Proto firmy potřebují odhlučnění strojů, které by toto významné riziko eliminovalo.

Práce s nákladem a ve výškách

Ve spoustě firem dochází také k manipulaci s velkým nákladem. Snadno pak vzniká riziko způsobené neodbornou manipulací se stroji nebo samotným zbožím. Jistě si sami dokážete představit, jak snadno může dojít k nehodě a že stačí jen chvilka nepozornosti a tragédie může být na světě. Proto existují zvláštní předpisy pro práci na vyvýšených stanovištích nebo pro pracovníky, kteří využívají pracovní plošiny. Klíčové je správné a dostatečné poučení ze strany zaměstnavatele či vedoucího pracovníka.

Práce s nebezpečnými látkami

Ve výrobním, chemickém a strojírenském průmyslu mohou pracovníci často přicházet do kontaktu s nebezpečnými látkami, které mohou mít trvalý dopad na jejich zdraví. Tyto látky představují nebezpečí poleptání sliznic nebo pokožky, ale při vdechování mohou dokonce mít trvalé následky v podobě zničených plic nebo vyšší náchylnosti k některých chorobám. Bylo také zjištěno, že některé z těchto látek mohou narušovat hormonální systém. Zaměstnavatel je tedy povinen poskytovat dostatečné ochranné pomůcky a dohlížet na jejich pečlivé nošení. Samozřejmostí by měly být nejen rukavice a brýle, ale třeba také ochranný oděv nebo roušky. Nutné je také apelovat na zdravotní přestávky a pečlivé dodržování hygienických opatření.

Zranění

Při práci s kovem, dřevem, plastem nebo i jinými surovinami, které v rámci výroby prochází nějakou změnou se využívá celá řada nástrojů. Mohou to být různě pily, nože, pracovníci používají i škrabáky NOGA nebo elektrické brusky a řezače. Všechny tyto nástroje jsou při neodborné manipulaci schopny přivodit vážná zranění. Pokud již k něčemu takovému dojde, je třeba celou věc nahlásit a řádně zaprotokolovat, už jen proto, aby mohl vzniknout případný nárok na pojistné krytí. Je třeba přivolat lékařskou pomoc a také alespoň částečně zastavit provoz, aby mohla být opětovně zajištěna bezpečnost všech dalších pracovníků. Zaměstnanci je nutné poskytnout veškerou možnou podporu v jeho pracovní neschopnosti.

Související

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.
Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

Více souvisejících

pr článek podnikatelé firmy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy