Triak – polovodičové zařízení

Komerční sdělení (EuroZprávy.cz nejsou jeho autorem a neovlivňují jeho obsah).

Triak je polovodičové zařízení. Jeho celé jméno je Symmetrical Triode Thyristor. Jeho vlastností je, že můžete vést elektřinu v obou směrech. Tento obvodový prvek má tři výstupy: jeden je ovládací a další dva jsou výkonové.

Co je triak?

Charakteristickým rysem triaku je obousměrná vodivost elektrického proudu procházejícího zařízením. Konstrukce zařízení je založena na použití dvou protiběžných tyristorů se společným ovládáním. Tento princip činnosti dal jméno zkratce "symetrické tyristory". Protože elektrický proud může protékat oběma směry, nemá smysl označovat výstupní výkon jako anodu a katodu. Celkový obraz doplňuje řídicí elektroda. 

Jak triak funguje?

Zpočátku je polovodičová součástka triak v zablokovaném stavu a neprotéká jím žádný proud. Když je na řídicí elektrodu přiveden proud, tato se otevře a triak začne procházet proud skrz sebe. Při použití střídavého proudu se polarita kontaktů neustále mění. Schéma, které používá tento prvek, bude fungovat bez problémů. Proud totiž teče oběma směry. Aby triak mohl plnit své funkce, je na řídicí elektrodu přiveden proudový impuls, po sebrání impulsu proud protéká podmíněnou anodou a katodou, dokud není obvod přerušen nebo je získáno napětí s obrácenou polaritou. Při použití v obvodu střídavého proudu se triak uzavře na inverzní půlvlně sinusovky, pak je nutné přivést pulz opačné polarity. 

Jaké výhody a nevýhody má triak?

K čemu slouží toto polovodičové zařízení? Nejčastějším případem použití je spínání ve střídavých obvodech. V tomto ohledu je triak velmi pohodlný - pomocí malého prvku můžete zajistit řízení vysokého napětí.

Jedná se o velmi populární řešení, když nahrazují obvyklé elektromechanické relé. Výhodou je, že zde není žádný fyzický kontakt, díky čemuž je zapínání spolehlivější, spínání je tiché, zdroje jsou řádově větší a rychlost je vyšší. Další výhodou triaku je jeho relativně nízká cena, která spolu s vysokou spolehlivostí obvodu a střední dobou mezi poruchami vypadá atraktivně.

A jaké jsou nevýhody triaku? Velkou nevýhodou je, že se zařízení při zátěži velmi zahřívá. Je nutné zajistit odvod tepla. Na radiátorech se instalují výkonné triaky. Napětí na zátěži se bude lišit od sinusovky, která souvisí s minimálním napětím a proudem, při kterém je možné zapnout. Z tohoto důvodu by měla být připojena pouze zátěž, která neklade vysoké požadavky na výkon. Triaky jsou velmi citlivé na šum, přechodné jevy a rušení. Máte-li zájem o koupi triáku, navštivte tme.eu, kde najdete okolo 500 000 produktů. 

Související

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.
Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

Více souvisejících

pr článek

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 29 minutami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 4 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že po zadržení je izraelská armáda mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy