Věci, které potřebujete znát, když si kupujete ojetý automobil

Komerční sdělení (EuroZprávy.cz nejsou jeho autorem a neovlivňují jeho obsah).

Kupujete si ojetý automobil? Aby vás prodejce nevzal takzvaně na hůl, požadujte od něj několik věcí. Které to jsou a k čemu vám budou dobré?

Certifikát o provedené kontrole

První věcí, bez které byste neměli ojetý automobil v žádném případě kupovat, je certifikát kontroly vozu. Ten by měl být vystavený kvalifikovaným automechanikem, který provede detailní kontrolu vozu. V ideálním případě by měl být kontrolní seznam alespoň 250 bodů.

Jedině tak se dozvíte o každé závadě, odřeném laku, škrábanci i promáčklině. Součástí prověrky je samozřejmě i kontrola motoru, chodu celého auta a stavu interiéru.

Bylo auto v minulosti bourané?

Důležitý údaj, který ovlivňuje stav vozu, je také to, zda byl vůz v minulosti bouraný. Kvalitní automechanik je schopný odhalit případné opravy provedené na autě předchozími majiteli a o všem vás informovat. Údaje o předchozích nehodách a případných opravách na autě ovlivňují jeho bezpečnost.

Kolik má auto najeto

Dalším důležitým údajem o automobilu, který je dobré znáte, je počet najetých kilometrů. Velkým nešvarem bylo v minulosti stáčení tachometrů prodejci aut. I přesto, že tyto techniky je stále možné provádět, dá se případný stočený tachometr naštěstí odhalit.

Výbava automobilu

Rádi se věnujete péči o automobil? Pravidelně ho čistíte zevnitř i zvenčí a vyměňujete veškeré potřebné kapaliny? Při prohlídce vozu se nezaměřujte pouze na to, jak vůz vypadá zvenčí, jakou má barvu laku, zda není nikde poškrábaný či nabouraný, ale také si důkladně prohlédněte interiér. A zaměřte se zejména na výbavu vozu. Zvýšenou pozornost věnujte zejména airbagům. Další vybavení záleží na vašich preferencích.

Jakou má prodejce aut pověst?

V neposlední řadě je důležité, zjistit si také, jakou pověst má daný prodejce automobilů. Mají s ním lidé dobré zkušenosti? Doporučili vám jeho služby vaši známí či přátelé? Zjistěte si o autobazaru co nejvíce informací dopředu a dohledejte si také recenze zákazníků. Díky tomu si o prodejci uděláte reálnou představu a budete mít dopředu jistotu, že u něj seženete kvalitní vůz.

Při výběru ojetého automobilu se neváhejte zeptat na zkušenosti svých nejbližších a lidí ve vašem okolí. Mohou se s vámi podělit o skvělé a praktické tipy a poskytnout vám cenné rady. S uplatněním slevových kuponů při koupi auta zrovna nepočítejte, ale ponechte si je na nákup vybavení do auta.

Než se vrhnete do vod prodejců s ojetými automobily, udělejte si pečlivou rešerši a následně si pohlídejte veškeré věci, o které jsme se s vámi podělili v předchozích řádcích. Požadujte pečlivou a detailní prohlídku automobilu a vystavení certifikátu, zjistěte, zda nebylo auto v minulosti bourané, kolik má najeto a jakou má výbavu.

Související

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.
Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

Více souvisejících

pr článek Ojetiny

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 48 minutami

před 52 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 9 hodinami

Výhled počasí: Chladno bude do konce dubna. Přibude i srážek

Nadprůměrně teplé počasí se na nějaký čas loučí s Českem. Minimálně do konce dubna mají lidé počítat s podprůměrnými teplotami, vyplývá z aktuálního měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy