Vybavujeme pokoj pro dítě: Čím začít?

Komerční sdělení (EuroZprávy.cz nejsou jeho autorem a neovlivňují jeho obsah).

Zařizujete dětský pokojíček a chcete, aby byl praktický a útulný zároveň? Poradíme vám, na co se zaměřit, abyste byli spokojení vy i vaše ratolest.

Snad žádná jiná místnost nezažije během několika let tolik proměn jako právě dětský pokoj. Pokud nebudete vybavení volit chytře, může se to také pořádně prodražit. Jak tedy pokojíček zařídit, abyste v něm nemuseli rok co rok měnit polovinu nábytku?

Jaký zvolit nábytek? Rostoucí a nadčasový

Zatímco některé kousky nábytku, jako jsou například přebalovací komody a pulty, s dítkem budou jen v prvních letech života, další vybavení už ho může provázet klidně i během školního věku. Řeč je o rostoucím nábytku, který se přizpůsobuje výšce vaší ratolesti. Dětské rostoucí židle skvěle doplní rostoucí psací stoly, které jen budete polohovat tak, aby odpovídaly současné výšce dítěte.

Zbytek nábytku doporučujeme vybírat v kvalitním provedení a neutrálních barvách. Nic nezkazíte dřevěným nábytkem, který v případě uměleckých nájezdů s fixami můžete později přebrousit a přelakovat. Nebojte, že by pokojíček byl nudný. Že jej obývá malý tvoreček s velkou fantazií vyjádříte pomocí barevných doplňků nebo výmalbou. Takové detaily se dají snadno měnit a není to nijak nákladné.

Kvalitní spaní je naprostý základ

Děti spánek potřebují ještě o chlup více než my dospělí. Proto si dejte záležet nejen na výběru postele, ale také matrace. Už u miminek záleží na tom, aby jim matrace byla dostatečnou oporou a nebránila zdravému vývoji. Také je důležité, aby dokázala odvádět vlhkost a nemnožili se v ní roztoči a bakterie. Ideální je například studená pěna, kokosové vlákno, pohanka nebo kombinace těchto materiálů.

Miminka mají radši menší prostor, ve kterém se necítí ztracení. I dítko předškolního věku se bude lépe cítit na posteli přiměřené jeho výšce. Abyste nemuseli co dva roky kupovat nové spaní, zvolte rostoucí postýlky a postele, které se přizpůsobí potřebám dítěte.

Podlaha, která vydrží hraní i rozdrobenou svačinu

Většina dětských her se odehrává právě na zemi. Proto je důležité, aby podlahová krytina nestudila a také se dala snadno uklidit. Vhodné je například linoleum nebo vinylový podlaha, které nevadí ani rozlité tekutiny. Pokud chcete koberec, tak doporučujeme jen ten s nízkým vlasem, který se snadněji čistí. Praktický je i kusový koberec, který je na čištění ještě výrazně jednodušší a také se snadněji mění, když se dětem okouká.

Místo na tvoření i domácí úkoly

Do každého dětského pokojíčku patří i stůl. U něj si děti nejprve vyzkouší různé tvoření a časem přibudou i domácí úkoly ze školy. Důležité u každého stolu je, aby měl dostatek přirozeného světla – ideálně tolik, aby si dítko nestínilo – i umělého osvětlení, které oceníte zejména v zimních měsících.

Nezapomeňte na úložné prostory

Učit děti smyslu pro pořádek se vyplatí už od mala. Proto při výběru úložných prostor myslete na to, aby k nim dítě mělo snadný přístup. Na hračky jsou skvělé plastové boxy, které slouží jako domeček pro plyšáky nebo garáž pro autíčka, na oblečení zase komody a skříně.

Tipy na bezpečný dětský pokojíček K postýlce pořiďte zábranu proti spadnutí. Veškerý nábytek ukotvěte do stěny, aby pevně držel, až po něm bude ratolest různě šplhat. Různé nehody také omezíte tím, že nábytek bude jen u stěn a prostor bude volný ke hře. Doporučujeme pořizovat nábytek jen od ověřených výrobců, který je zdravotně nezávadný a nezadělá dětem na alergie. U nábytku se vyhněte se ostrým hranám a proskleným plochám. Nezapomeňte zabezpečit okna – bezpečností kličky dovolí okno jen vyklopit a nestane se tak, že by ho dítě otevřelo dokořán.

Související

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.
Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

Více souvisejících

pr článek

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy