Zájem o hypotéky je stále rekordní!

KOMERČNÍ ČLÁNEK (Toto je reklamní sdělení. EuroZprávy.cz nejsou jeho autorem a neovlivňuje jeho obsah) - Ani tvrdý lockdown, který máme za sebou, nezbrzdil zájem o hypotéky. V prvním čtvrtletí roku si Češi u bank sjednali hypotéky za skoro 100 miliard korun a pracovníci bank tak čelili náporu žadatelů o novou hypotéku.

Zájem o nové hypotéky i refinancování již sjednaných úvěru zaskočil i zkušené bankéře

Ačkoli za sebou máme dlouhé týdny nejistoty, zájem o sjednání hypoték nepolevil. Důvody jsou jasné, za obrovským zájmem stojí skokově rostoucí úrokové sazby a obavy z inflace. Každý, kdo zvažoval hypotéku, tak měl šanci využít historicky nejvýhodnějších podmínek.

Jak k tomu dodává Veronika Hegrová z hyponamiru.cz: „Pracovníci bank čelili náporu velkého množství žádostí o nové hypotéky a doba schvalování se tak výrazně prodloužila. Čekací doba na schválení žádosti se natáhla až na týdny, stejně tomu bylo i v posledních měsících roku 2020.“

Banky začínají zdražovat

Úrokové sazby se od ledna pomalu zvyšují, některé banky je zvedly skoro o půl procenta. Získat hypotéku za méně než 2 % ročně už nebylo samozřejmostí ani v prvním čtvrtletí letošního roku, možnost sjednat si hypotéku za takto výhodných podmínek rychle mizí.

Není to ale nemožné, záleží na podmínkách úvěru a také šikovnosti hypotečního zprostředkovatele.

Víte, že růst sazeb lze očekávat i nadále, na zájmu o hypoteční úvěry to ale nic nezmění? Rozvolnění spolu s proočkováním populace znovu otevřou možnost sjednat si hypotéku i lidem z oborů, které jsou z úvěrování nyní vyloučeny, limitem bude nabídka volných nemovitostí.

Ceny nemovitostí rostou

Nemovitost na dobré adrese je už po několik let výnosnou investicí, růst cen těchto nemovitostí lze očekávat i nadále. A to nejen v hlavním městě, ale i v ostatních částech země. Toho si všímají i investoři, kteří rodinné domy, chaty i pozemky skupují a ženou jejich ceny ještě výš.

„Ze statistiky portálu Valuo.cz například vyplývá, že za poslední rok cena bytu s užitnou plochou od 40 do 80 metrů čtverečních na Praze 6 vzrostla v průměru o deset procent (pozn. data za Q1/2021 vs. Q1/2020),“ dodává Veronika Hegrová.

Poptávka po nemovitostech vzrostla i ze strany zájemců, kteří očekávali pokles cen. Nemovitosti oproti prvnímu čtvrtletí roku 2020 podražily, našetřené peníze na účtech znehodnocuje inflace, takže pochopili, že už není na co čekat a je lepší začít nakupovat.

Víte, že zatímco v prvním čtvrtletí roku 2020 byla průměrná výše hypotéky 2,76 milionu Kč, ve stejném období roku 2021 to už je 3,15 milionu?

Náš tip: Chcete si rychle a jednoduše porovnat nabídky hypoték od jednotlivých bank? Vyzkoušejte online hypoteční kalkulačku.

Češi se přestali bát ztráty pravidelného příjmu

O svoji budoucnost se už tolik nebojíme, nezaměstnanost je nízká a pořád je na trhu práce dost oborů, kde schází zaměstnanci. Jakmile se navíc otevřou dosud zavřené sektory ekonomiky, nabídka pracovních míst vzroste.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy