Světová ekonomika

Související články:

Výroba baterií do elektromobilů v mladoboleslavském závodě Škoda Auto.

EU se může stát stejně závislou na čínských bateriích, jako byla na energii z Ruska

Podle strategického dokumentu vypracovaného španělským předsednictvím Rady EU, který má k dispozici agentura Reuters, by Evropská unie do roku 2030 mohla být stejně závislá na Číně v oblasti lithium-iontových baterií a palivových článků, jako byla v oblasti energie před konfliktem na Ukrajině na Rusku. Tato závislost na Číně by mohla mít důležité důsledky pro energetickou bezpečnost a strategickou nezávislost EU.
Lodní doprava, ilustrační foto

Připlatíme si? Extrémní počasí má dalekosáhlejší dopady, kromě zdraví a zemědělství ohrožuje i obchod

Extrémní vedra způsobená klimatickými změnami mají neoddiskutovatelný dopad jak na zemědělskou produkci, tak i na zdraví lidí. Dopady teplotních změn jsou ale mnohem širší, podle televize CNBC sucho v Evropě způsobuje nejen požáry a ohrožuje bezpečnost, ale je také hrozbou pro mezinárodní i vnitrostátní obchod. Kvůli klesajícím hladinám vody totiž mohou mít klimatické změny dopad i na zásilky přepravované po řekách.
Pepco

Mateřská firma obchodní sítě Pepco zkrachovala

Mezinárodní společnost Steinhoff International ukončuje činnost po pěti letech od vypuknutí účetního skandálu. Akcionáři se na mimořádné valné hromadě rozhodli zrušit holding vlastnící například obchody Pepco.
TikTok, ilustrační foto

TikTok zavádí textové zprávy, vyostří tím soupeření sociálních sítí

Čínská aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok bude nově nabízet možnost poslat jen textovou zprávu. Firma to oznámila na svém webu. Rozhodnutím tak vyostří konkurenci mezi velkými sociálními sítěmi, uvedla dnes BBC. Platforma se také chystá ve Spojených státech uvést do provozu internetový prodej, napsal dnes ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ).
Meta Platforms, která vlastní sociální sítě facebook či instagram, v noci na dnešek spustila textovou síť Threads.

Spuštěno: Nová textová síť Threads bude konkurovat Twitteru

Firma Meta Platforms, známá jako vlastník populárních sociálních sítí Facebook a Instagram, spustila v noci do provozu nový projektem nazvaný Threads (Vlákna - pozn. red.). Tato textová síť je jejich odpovědí na konkurenci, především na platformu Twitter.
Ilustrační foto

Twitter míří k soudu. Hudební vydavatelé po něm chtějí miliardy

Skupina sedmnácti hudebních vydavatelů v USA podala žalobu proti společnosti Twitter. Tvrdí, že platforma umožnila porušení autorských práv téměř 1700 skladeb. Národní sdružení vydavatelů hudebních nosičů (NMPA) požaduje odškodné ve výši přesahující 250 milionů dolarů (tj. zhruba šest miliard Kč). Uvedl to server CNN. 
Sociální síť Facebook a Twitter

Twitter ustoupil od kodexu EU o dezinformacích

Americká společnost Twitter se podle eurokomisaře pro vnitřní trh Thierryho Bretona rozhodla nepřistoupit k naplňování unijního kodexu o dezinformacích. Nicméně, jak uvedla agentura Reuters, to nezbavuje provozovatele sociální sítě Twitter povinností v této oblasti. Toto oznámení přišlo v pátek pozdě večer.
TikTok

Montana jako první americký stát zakázala TikTok

Guvernér Montany Greg Gianforte podepsal ve středu zákon, který zakazuje čínskou sociální síť TikTok provozovat ve svém státě, aby chránil obyvatele před údajným shromažďováním zpravodajských informací ze strany Číny. Tím se stal prvním státem USA, který zakázal populární aplikaci pro krátká videa.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy