Světová ekonomika

Související články:

British American Tobacco zaplatí stamiliony dolarů za porušení sankcí proti KLDR

British American Tobacco zaplatí stamiliony dolarů za porušení sankcí proti KLDR

Společnost British American Tobacco (BAT) souhlasila se zaplacením více než 635 milionů dolarů (13,6 miliardy korun) americkým úřadům poté, co se její dceřiná firma v Singapuru BAT Marketing Singapore přiznala k porušení amerických sankcí prodejem tabákových výrobků Severní Koreji a bankovnímu podvodu. Vyplývá to podle agentury Reuters ze soudních spisů i dnešního oznámení tabákového koncernu. Jde o největší postih za porušení amerických sankcí proti Pchjongjangu, uvedla agentura DPA.
Ilustrační foto

Ruská ropa za stovky miliard stále proudí do EU, zjišťuje finská studie. Čína a další země závratně vydělávají na „praní špinavé ruské ropy“ a jejím přeprodeji na Západ

Země EU a skupiny G7 loni a ještě letos na přelomu roku v rámci svých sankcí zakázaly nebo zásadně omezily dovoz ruské ropy a ropných produktů, komentuje ekonom Lukáš Kovanda. Ve skutečnosti ale i přes tyto sankce proudí ruská ropa ve velkém na Západ dále. A to ve zpracované podobě – třeba jako motorová nafta. A skrze třetí země typu Číny. Ve velkém tak dochází k „praní špinavé ruské ropy“. To zjišťuje dnes zveřejněná studie finského Střediska výzkumu energií a čistého ovzduší.
Credit Suisse Group AG

Fed schválil spojení švýcarských bank Credit Suisse a UBS v USA

Rada guvernérů americké centrální banky (Fed) v pátek schválila největší švýcarské bance UBS záměr převzít dceřiné společnosti, které má ve Spojených státech švýcarská banka Credit Suisse. Schválení znamená, že zmizela další významná překážka na cestě k dokončení záchranné transakce, kterou zprostředkovala švýcarská vláda.
Ilustrační fotografie.

MMF upravil odhady vývoje české i světové ekonomiky

Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky v letošním roce klesne o 0,5 procenta, zatímco loni vzrostl o 2,4 procenta. V příštím roce však ekonomika opět oživí a HDP se zvýší o dvě procenta. Uvedl to ve své jarní prognóze Mezinárodní měnový fond.
Sociální síť Twitter

Twitter přestal samostatně existovat, podle Bloombergu se sloučil s jinou firmou

Společnost Twitter přestala samostatně existovat, sloučila se s nově vytvořenou firmou X Corp.. Podle agentury Bloomberg to vyplývá z dokumentu ze 4. dubna předloženého kalifornskému soudu kvůli žalobě, kterou proti Twitteru a jeho bývalému generálnímu řediteli Jacku Dorseymu loni podala konzervativní aktivistka Laura Loomerová. Množí se spekulace, co se sociální sítí dál zamýšlí její majitel Elon Musk.
Ilustrační fotografie.

Světová banka zlepšila výhled globálního růstu pro letošní rok

Světová banka upravila výhled globálního růstu pro rok 2023 na dvě procenta z lednových 1,7 procenta. Dnes, kdy začíná každoroční jarní zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB), to podle agentury Reuters uvedl prezident SB David Malpasse. Varoval ale, že zpomalení ze silnějšího růstu v roce 2022 zvýší dluhové problémy rozvojových zemí.
USD, Photo by Vladimir Solomianyi

V USA se zvyšuje riziko recese, která by neblaze dolehla i na Česko

Objem nově poskytnutých úvěrů v USA klesl v posledních dvou březnových týdnech nejvíce v historii, komentuje Lukáš Kovanda. Americká centrální banka, jež data včera zveřejnila, danou časovou řadu publikuje za období od roku 1973. Ve dvou týdnech končících 29. březnem se objem nově poskytnutých úvěrů komerčních bank v USA snížil o takřka 105 miliard dolarů. 
Ilustrační fotografie.

Ve světě už rok klesají ceny potravin

Světové ceny potravin v březnu dvanáctý měsíc za sebou klesly. Proti rekordu, na který se dostaly loni v březnu krátce po ruské vojenské invazi na Ukrajinu, se ceny snížily o 20,5 procenta. Souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se proti únoru snížil o 2,8 bodu na 126,7 bodu. 
Kristalina Georgievová

Světová ekonomika letos zpomalí růst na méně než tři procenta, uvedla šéfka MMF

Tempo růstu globální ekonomiky letos zpomalí na méně než tři procenta z loňských 3,4 procenta. V příštích pěti letech se pak bude růst pohyboval kolem tří procent. Uvedla to dnes šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Kristalina Georgievová a dodala, že střednědobá prognóza růstu je nejnižší od roku 1990 a výrazně pod průměrem z posledních dvou desetiletí, který činí 3,8 procenta.
Airbus, ilustrační fotografie.

Airbus zdvojnásobí svou produkční kapacitu v Číně

Evropský výrobce letecké techniky Airbus zdvojnásobí svou produkční kapacitu v Číně. Druhou výrobní linku pro letadla A320 zprovozní ve druhé polovině roku 2025 v Tchien-ťinu. Šéf Airbusu Guillaume Faury dnes podle agentury AFP podepsal příslušnou smlouvu v Pekingu, kde je na oficiální návštěvě francouzský prezident Emmanuel Macron.
Austrálie, ilustrační foto

Austrálie jako první země ve vyspělém světě zastavila zvyšování úroků

Australská centrální banka dnes ponechala základní úrokovou sazbu na 3,6 procenta. Informovala o tom v tiskové zprávě. Stala se tak první centrální bankou ve vyspělém světě, která udělala pauzu v nynějším cyklu zvyšování sazeb. Měnová autorita chce teď vyčkat na další statistické údaje, aby mohla posoudit, jak se dosavadní zpřísňování měnové politiky odráží ve vývoji inflace.
Bernard Arnault

Nejbohatším člověkem na světě je letos Bernard Arnault, uvádí Forbes

Nejbohatším člověkem na světě je letos podle 37. ročníku žebříčku časopisu Forbes šéf podniku na prodej luxusního zboží LVMH Bernard Arnault. Majetek tohoto francouzského podnikatele časopis vyčíslil na 211 miliard dolarů (4,5 bilionu Kč). Na druhou příčku tak Arnault odsunul šéfa americké automobilky Tesla Elona Muska. Jeho majetek se ztenčil na 180 miliard z loňských 219 miliard dolarů.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy