Světová ekonomika

Související články:

TikTok

Tržby majitele TikToku loni stouply o více než 30 procent

Čínské společnosti ByteDance, která je majitelem aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok, stouply v loňském roce tržby o více než 30 procent na 80 miliard USD. Uvedl to server The Information s odvoláním na dva informované zdroje.
speciálně upravený Boeing 747 společnosti Virgin Orbit

Virgin Orbit propustí 85 procent zaměstnanců a podle médií brzy ukončí činnost

Vesmírná společnost Virgin Orbit britského miliardáře Richarda Bransona propustí 85 procent zaměstnanců. Firma o tom informovala v oznámení pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC). Firma, které se nepodařilo získat finance, podle médií v brzké době zastaví činnost. Stanici BBC bezprostředně na žádost o komentář neodpověděla.
Bílý dům (The White House), Wahsington D.C., USA

Bílý dům po otřesech v bankovním sektoru žádá zpřísnění pravidel

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena dnes kvůli otřesům v bankovním odvětví navrhla řadu nových opatření pro regionální banky. Bílý dům tvrdí, že se při jejich zavádění obejde bez akce Kongresu. Prosazuje mimo jiné, aby středně velké banky držely více likvidních aktiv, zvýšily svůj kapitál, podrobovaly se pravidelným zátěžovým testům a v dokumentu podrobně popsaly, jakým způsobem by případně probíhala jejich likvidace.
Credit Suisse, ilustrační fotografie.

Credit Suisse stále pomáhá bohatým Američanům vyhýbat se daním, uvedla CNBC

Švýcarská banka Credit Suisse nadále pomáhá bohatým Američanům vyhýbat se placení daní, píše na svém webu s odkazem na whistleblowery CNBC. Ke stejnému zjištění došel podle agentury AP také americký Senát. Druhou největší švýcarskou banku, která se dostala do problémů a kterou kvůli tomu převezme její větší konkurent UBS, přitom úřady za tato provinění stíhaly už dříve.
Ilustrační foto

Hrozí světu stejná ekonomická krize, jako v roce 2008?

Současné problémy některých bank představují první krizi bankovního sektoru v éře twitteru, jsou ale jiné, než byly za globální finanční krize v roce 2008. V době, kdy sociální sítě umožňují bleskově šířit informace včetně spekulací a polopravd, je pro banky o to důležitější dbát na svou pověst a budovat si u klientů důvěru. Vyplývá to z názorů analytiků na serveru finanční televize CNBC.
Ilustrační foto

Cena Twitteru výrazně klesla. Musk jej ohodnotil na 20 miliard dolarů

Miliardář a šéf Twitteru Elon Musk dal zaměstnancům společnosti akciové garance v hodnotě 20 miliard dolarů (440 miliard Kč). To je méně než polovina ze 44 miliard dolarů, kolik za provozovatele sociální sítě loni zaplatil, což dokazuje, jak prudce se hodnota Twitteru od převzetí Muskem snížila. Je ale stále vyšší než hodnota jeho konkurentů. S odkazem na své zdroje a e-mail, který měl Musk rozeslat zaměstnancům, o tom v sobotu napsal web The Information.
Gordon Moore

Zemřel spoluzakladatel Intelu Gordon Moore, bylo mu 94 let

Ve věku 94 let zemřel v pátek Gordon Moore, spoluzakladatel společnosti Intel a průkopník polovodičového průmyslu, jehož Mooreův zákon předpověděl neustálý nárůst výpočetního výkonu obvodů v elektronice na celá desetiletí. Oznámila to firma Intel a Mooreova rodinná dobročinná nadace.
 UBS banka, foto Claudio Schwarz

USA vyšetřují Credite Suisse a UBS kvůli protiruským sankcím

Americké úřady vyšetřují švýcarské banky Credite Suisse a UBS, zda nepomáhaly ruským oligarchům vyhnout se sankcím, píše s odvoláním na své zdroje agentura Bloomberg. Americké ministerstvo financí podle ní rozeslalo předvolání i zaměstnancům některých velkých amerických bank.
Dovoz a vývoz zboží

Hodnota globálního obchodu loni dosáhla rekordních 32 bilionů dolarů

Hodnota globálního obchodu v loňském roce navzdory růstu geopolitického napětí dosáhla rekordních 32 bilionů dolarů (téměř 700 bilionů Kč). V dnešní zprávě to uvedla Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD). Hodnota obchodu se zbožím vzrostla přibližně o deset procent na 25 miliard dolarů, hodnota obchodu se službami se zvýšila zhruba o 15 procent a dosáhla sedmi miliard dolarů.
Americký dolar

Fed zvýšil základní úrok o čtvrt procentního bodu

Měnový výbor americké centrální banky (Fed) na závěr dvoudenního zasedání podle očekávání zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do pásma 4,75 procenta až pět procent. Banka však ve svém prohlášení naznačila, že je blízko pozastavení dalšího zvyšování nákladů na úvěry v souvislosti s nedávnými otřesy na finančních trzích po pádu dvou amerických bank.
Ilustrační foto

Problémy neskončily, zkrachují další banky, varuje šéf investičního fondu

Problémy bankovního sektoru vyvolané pádem Silicon Valley Bank (SVB) ještě neskončily a do dvou let zkrachuje značný počet bank. Na konferenci agentury Bloomberg to řekl generální ředitel investičního fondu Man Group Luke Ellis. Ohroženy podle něj mohou být hlavně menší a regionální banky v USA a menší banky v Británii.
CNY (jüan)

Čína a Rusko zřejmě budou ve vzájemném obchodě více využívat vlastní měny

Čína a Rusko budou ve vzájemném obchodě více používat vlastní měny, tedy čínský jüan a ruský rubl. Čínský prezident Si Ťin-pching se na tom v Moskvě dohodl se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Je to součást širší ekonomické spolupráce, kterou delegace obou zemí dojednaly. S odkazem na čínská státní média o tom dnes informuje server americké televize CNBC.
Distribuční centrum Amazonu v USA

Amazon hodlá zrušit dalších 9000 pracovních míst

Americký internetový obchod Amazon hodlá zrušit dalších 9000 pracovních míst. Šéf podniku Andy Jassy to uvedl v dnešním sdělení zaměstnancům. Firma už začátkem ledna oznámila, že zruší zhruba 18.000 míst. Amazon má po celém světě přes 1,5 milionu zaměstnanců a působí také v České republice, kde zaměstnává několik tisíc lidí.
Logo Silicon Valley Bank

Mateřská firma zkrachovalé Silicon Valley Bank vyhlásila bankrot

Americká společnost SVB Financial Group, což je mateřská firma zkrachovalého finančního ústavu Silicon Valley Bank (SVB), vyhlásila bankrot. Firma to dnes uvedla v dokumentech určených soudu v New Yorku, kde požádala o ochranu před věřiteli. Pod dohledem soudu nyní zahájí reorganizaci.
Ilustrační fotografie.

OECD zlepšila výhled na letošní rok, před jednou věcí ale varuje

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zlepšila výhled růstu hlavních světových ekonomik na letošní rok na 2,6 procenta, zatímco v listopadu počítala s růstem o 2,2 procenta. Zdůvodnila to poklesem cen potravin a energií a uvolňováním opatření proti šíření covidu-19 v Číně. Varovala ale před křehkostí hospodářského oživení kvůli vysokým úrokovým sazbám. 
Facebook, autor: Kon Karampelas

Společnost Meta vlastnící Facebook propustí dalších 10.000 zaměstnanců

Americká internetová společnost Meta Platforms, která je majitelem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp, propustí dalších 10.000 pracovníků. Ve sdělení zaměstnancům to dnes uvedl generální ředitel Mark Zuckerberg. Meta je tak první velkou technologickou firmou ve Spojených státech, která oznámila druhé kolo hromadného propouštění. Akcie podniku v reakci na oznámení výrazně posílily.
Americký dolar

Americké banky paradoxně těží z krachu SVB. Mají nové klienty

Po krachu americké banky Silicon Valley Bank (SVB) jsou velké americké banky jako JPMorgan Chase & Co., Citigroup a Bank of America zavaleny žádostmi klientů o přesun svých finančních prostředků od menších věřitelů. Uvedl to list Financial Times (FT) s odvoláním na informace od osob obeznámených se situací. Přesun vkladů je podle FT největší za více než deset let.

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

před 1 hodinou

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy