Světová ekonomika

Související články:

Facebook, autor: Kon Karampelas

Společnost Meta vlastnící Facebook propustí dalších 10.000 zaměstnanců

Americká internetová společnost Meta Platforms, která je majitelem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp, propustí dalších 10.000 pracovníků. Ve sdělení zaměstnancům to dnes uvedl generální ředitel Mark Zuckerberg. Meta je tak první velkou technologickou firmou ve Spojených státech, která oznámila druhé kolo hromadného propouštění. Akcie podniku v reakci na oznámení výrazně posílily.
Americký dolar

Americké banky paradoxně těží z krachu SVB. Mají nové klienty

Po krachu americké banky Silicon Valley Bank (SVB) jsou velké americké banky jako JPMorgan Chase & Co., Citigroup a Bank of America zavaleny žádostmi klientů o přesun svých finančních prostředků od menších věřitelů. Uvedl to list Financial Times (FT) s odvoláním na informace od osob obeznámených se situací. Přesun vkladů je podle FT největší za více než deset let.
Volkswagen

Volkswagen postaví novou továrnu na baterie v Kanadě

Německá automobilová skupina Volkswagen postaví svou první továrnu na baterie pro elektromobily v Severní Americe v kanadské provincii Ontario. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení. Bude tak mít přístup k dotacím vlády Spojených států, které vyžadují, aby se baterie do elektromobilů vyráběly ze severoamerických materiálů. 
Americký prezident Joe Biden.

Americký bankovní systém je bezpečný, ujistil po uzavření dvou bank Biden

Americký bankovní systém je bezpečný, vláda učiní vše pro ochranu střadatelů, řekl dnes prezident Joe Biden po uzavření dvou amerických bank. Biden uvedl, že požádá Kongres a regulátory, aby posílily bankovní pravidla. Před dnešním otevřením amerických akciových trhů dodal, že ani tím se nezastaví a udělá vše, co bude potřeba.
Ilustrační fotografie.

V USA končí další banka, úřady uzavřely newyorskou Signature Bank

Americké úřady uzavřely newyorskou banku Signature Bank. Rozhodnutí následuje po pátečním uzavření Sillicon Valley Bank (SVB), které se stalo největším krachem banky v USA od zhroucení Washington Mutual v roce 2008. Signature Bank měla na konci loňského roku vklady 88,59 miliardy USD (dva biliony Kč) a aktiva 110,36 miliardy USD, oznámilo ministerstvo financí státu New York.
SVB (Silicon Valley Bank)

Krach banky SVB: Investoři se obávají řetězové reakce

Krach americké banky Silicon Valley Bank (SVB) by mohl mít řetězový dopad mimo jiné na americké regionální banky, pokud regulační orgány nenajdou během víkendu kupce, který by ochránil nepojištěné vklady. Obávají se toho někteří vedoucí pracovníci ve finančním sektoru a investoři, napsala dnes agentura Reuters. Americká ministryně financí Janet Yellenová dnes uvedla, že neuvažuje o rozsáhlé finanční pomoci. Americký bankovní systém je podle ní bezpečný a z hlediska kapitálu dostatečně zajištěný.
Logo Silicon Valley Bank

V USA zkrachovala banka ze Silicon Valley. Jde o největší krach v zemi od roku 2008

Kalifornské bankovní regulační orgány dnes uzavřely SVB Financial Group, mateřskou společnost Silicon Valley Bank. Krach SVB je největším bankrotem banky v USA od roku 2008, kdy vrcholila finanční krize, uvedla agentura AP. Správcem banky byla jmenována Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC). Ta uvedla, že aktiva banky činí 209 miliard USD (4,6 bilionu Kč) a vklady 175,4 miliardy USD. 
Joe Biden

Biden navrhuje 25procentní daň pro miliardáře, chce více zdanit i firmy

Americký prezident Joe Biden navrhuje 25procentní daň pro miliardáře, více zdanit chce i bohaté investory a korporace. Příjmy státu z kapitálového majetku by se tak podle jeho plánu téměř zdvojnásobily. S odkazem na zdroje v Bílém domě to dnes uvedla agentura Bloomberg a další média. Biden chce podle tohoto návrhu také zrušit daňové úlevy pro podniky a pro bohaté, které zavedl předchozí prezident Donald Trump. Pravděpodobnost, že Kongres tento záměr schválí, ale zřejmě není vysoká.
Wall Street je ulice v jižní části ostrova Manhattan v New York City, USA. Směřuje východně od Broadwaye dolů k South Street na East River skrze historické centrum Finanční čtvrti. Wall Street se proslavila jako trvalé sídlo New York Stock Exchange.

Spojené státy nechtějí svou ekonomiku oddělit od čínské

Spojené státy nechtějí svou ekonomiku oddělit od čínské, ani nemají v úmyslu Čínu utlačovat, řekl mluvčí amerického ministerstva zahraničí. Reagoval tím na obvinění zaznívající z Pekingu. Čínský ministr zahraničí Čchin Kang totiž v úterý řekl, že Spojené státy vyzývají k "ustavení mezí“ ve vztahu k Číně a že Washington musí "šlápnout na brzdu", aby zabránil konfliktu s Čínou.
Japonsko, ilustrační foto

Japonská ekonomika neodpovídá odhadům. Je v horší kondici, než se čekalo

Japonská ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí vykázala v přepočtu na celý rok vzestup o 0,1 procenta. Ve zpřesněné zprávě to dnes uvedla japonská vláda. Růst je výrazně slabší, než uváděl odhad, podle kterého se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 0,6 procenta. Obyvatelé japonských ostrovů kvůli vysoké inflaci méně utráceli.
Čína, ilustrační foto

Čínské hospodářství je silně závislé na dovozu ze západních zemí

Čínské hospodářství je silně závislé na dovozu ze západních zemí. U potravin, některých surovin, léků, automobilů a letadel by bylo pro Čínu velmi obtížné tento dovoz nahradit. Vyplývá to ze studie Institutu německého hospodářství (IW). "Obě strany - Čína a Západ - jsou na sobě vzájemně závislé," cituje ze studie agentura DPA.
Zemětřesení, ilustrační foto

SB odhadla škody způsobené zemětřesením v Sýrii na 5,1 miliardy dolarů

Zemětřesení, které začátkem minulého měsíce zasáhlo Sýrii, způsobilo v této zemi přímé fyzické škody v hodnotě kolem 5,1 miliardy dolarů (zhruba 113 miliard Kč). Ve svém odhadu to dnes uvedla Světová banka (SB). Již v pondělí odhadla, že v sousedním Turecku zemětřesení způsobilo přímé fyzické škody zhruba za 34,2 miliardy dolarů.
jídlo

Světové ceny potravin v únoru jedenáctý měsíc za sebou klesly

Světové ceny potravin v únoru jedenáctý měsíc za sebou klesly, cukr se naopak dostal na šestileté maximum. Souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, proti předchozímu měsíci klesl o 0,6 bodu na 129,8 bodu. 
Bitcoin automat

Cena kryptoměn klesly na více než dvoutýdenní minimum

Cena kryptoměny bitcoin dnes přechodně klesla na více než dvoutýdenní minimum k hranici 22.000 USD (zhruba 486.400 Kč). Obdobně oslabují i další kryptoměny, které tak podle analytiků reagují na problémy americké banky Silvergate Capital. Ta nabízí široce využívanou platební síť, která usnadňuje převody finančních prostředků mezi kryptografickými firmami v reálném čase.
Elon Musk

Musk je zpátky na pozici nejbohatšího člověka světa

Šéf americké automobilky Tesla Elon Musk se podle žebříčku miliardářů agentury Bloomberg znovu stal nejbohatším člověkem na světě. Pomohl mu k tomu letošní růst akcií Tesly. V prosinci Muska v čele žebříčku vystřídal francouzský podnikatel Bernard Arnault, spoluvlastník skupiny LVMH., která se věnuje prodeji luxusního zboží. Arnault je nyní podle tohoto žebříčku na druhém místě, v jiném žebříčku je stále první.

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 11 minutami

Aktualizováno před 20 minutami

před 27 minutami

před 40 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Situace na Ukrajině se bude jen zhoršovat, tvrdí rozvědka. Americká pomoc vývoj situace na frontě nezlepší

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy