Světová ekonomika

Související články:

Elon Musk

Musk je prvním člověkem na světě, kterému klesla hodnota majetku o 200 miliard dolarů

Americký podnikatel Elon Musk se stal prvním člověkem na světě, kterému klesla hodnota majetku o 200 miliard dolarů (zhruba 4,5 bilionu Kč). Informovala o tom agentura Bloomberg. Hodnota Muskova jmění tento týden podle jejího indexu miliardářů sestoupila na 137 miliard dolarů, zatímco začátkem loňského listopadu se vyšplhala až na 340 miliard dolarů.
Energetika

Zákazu vývozu ruské ropy vrhá energetické trhy do nové éry, míní analytici

Oznámení Ruska o zákazu vývozu ropy do zemí, které dodržují cenový strop dohodnutý skupinou předních ekonomik světa G7, je podle analytiků nejnovější známkou toho, že globální energetické trhy vstupují do nové éry. Zároveň však analytici upozorňují, že není pravděpodobné, že by oznámení mělo krátkodobý dopad na ceny ropy, protože trhy se řídí spíše statistickými údaji a konkrétními činy než slovy, uvedla zpravodajská televize CNBC.
Ropa

Japonsko začne příští rok odebírat ruskou ropu, sankcím navzdory

Japonsko se připravuje na první dodávku ropy z Ruska za více než půl roku, informuje dnes agentura Bloomberg. Japonsko se připojilo k západním spojencům a uvalilo na Rusko sankce za jeho invazi na Ukrajinu, nepřistoupilo ale k přísným opatřením ohledně nákupu ruských energií. Vláda v Tokiu uvedla, že ruský projekt Sachalin-2 je důležitým zdrojem dodávek zkapalněného zemního plynu (LNG) do Japonska a dovoz ruské ropy je důležitý pro zajištění stabilního provozu a energetické bezpečnosti.
Tesla, ilustrační foto

Akcie Tesly směřují k historicky nejvyššímu propadu. Analytici viní Muska a jeho Twitter

Akcie americké společnosti Tesla směřují k největšímu měsíčnímu, čtvrtletnímu i ročnímu propadu za dobu své existence. Jen za úterý odepsaly 11 procent a od začátku prosince jsou levnější o 44 procent. Podle analytiků je hlavní příčinou fakt, že Tesle vyrůstá konkurence, k tomu se potýká s problémy při výrobě ve Spojených státech i v zahraničí, zatímco šéf Tesly Elon Musk věnuje až příliš mnoho času firmě Twitter, kterou koupil na podzim.
Elon Musk

Musk řekl, kdy odstoupí z pozice šéfa Twitteru

Majitel a šéf americké internetové společnosti Twitter Elon Musk uvedl, že odstoupí z pozice šéfa firmy, jakmile za sebe najde náhradu. Uživatelé twitteru se v pondělí vyslovili pro Muskův odchod z čela podniku. Musk, který anketu inicioval, slíbil, že se jejímu výsledku podřídí.
Elon Musk

Musk hledá nového šéfa Twitteru. Lidé rozhodli, aby odešel

Majitel a šéf americké internetové společnosti Twitter Elon Musk aktivně hledá nástupce, který by ho nahradil v čele firmy. Informoval o tom dnes server CNBC s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Uživatelé twitteru se v pondělí vyslovili pro Muskův odchod z funkce šéfa podniku. Musk, který anketu inicioval, slíbil, že se jejímu výsledku podřídí.
Twitter

Twitter odstraní účty, které odkazují na konkurenční sociální sítě

Americká internetová společnost Twitter odstraní ze své stejnojmenné platformy účty, které byly zřízeny jen za účelem propagace konkurenčních sítí. Firma, jejímž novým vlastníkem je miliardář Elon Musk, to dnes oznámila na svém účtu Twitter Support. Týká se to rovněž obsahu, v němž jsou odkazy nebo uživatelská jména k platformám Facebook, Instagram, Mastodon, Truth Social, Tribel, Nostr a Post.
Sociální síť Twitter

Musk hledá zájemce, kteří by investovali do internetové společnosti Twitter

Americký podnikatel Elon Musk hledá zájemce, kteří by investovali do internetové společnosti Twitter. Muskův tým nabízí investorům akcie firmy Twitter za 54,20 dolaru (zhruba 1240 Kč) za kus, což je cena, kterou Musk zaplatil při říjnovém převzetí podniku. Informují o tom přední zpravodajské agentury a finanční deníky.
Americký dolar (USD)

Fed zvýšil základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu

Americká centrální banka (Fed) dnes na závěr dvoudenní schůzky svého měnového výboru zmírnila rozsah zvyšování úroků. Základní úrokovou sazbu zvedla o 0,5 procentního bodu do pásma 4,25 až 4,50 procenta. Informovala o tom v tiskové zprávě. Centrální banka dále snížila výhled tempa růstu americké ekonomiky v příštím roce na 0,5 procenta ze zářijového odhadu 1,2 procenta.
Těžba ropy

Ropa je navzdory problémům kolem dodávek z Ruska nejlevnější od začátku roku

Ropa je navzdory novým problémům kolem omezení dodávek z Ruska nejlevnější od začátku roku. Skutečné škrty v těžbě, k nimž přistoupila Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci, tedy skupina označovaná OPEC+, totiž zatím nejsou tak rozsáhlé, jak skupina před několika týdny avizovala. Důvodem k poklesu cen jsou ale například i sílící obavy z globální recese, píše na svém webu deník Financial Times (FT).

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 25 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy