Airbnb před vstupem na burzu prodala akcie dráž, než plánovala

Společnost Airbnb, která zprostředkovává ubytování v soukromí, stanovila v rámci primární veřejné nabídky (IPO) před vstupem na burzu cenu svých akcií na 68 dolarů za kus. To je více, než plánovala. Získá tak zhruba 3,5 miliardy dolarů (76,2 miliardy Kč), uvedla dnes agentura Reuters. V USA jde letos o největší primární nabídku akcií, hodnota celé firmy přesáhne 47 miliard dolarů.

S akciemi se dnes začne obchodovat na trhu Nasdaq pod symbolem ABNB. Firma plánovala prodat přibližně 51 milionů akcií v rozmezí 56 až 60 dolarů za kus, což už bylo zvýšené cenové rozpětí. Na začátku týdne cenové rozpětí zvýšila z původních 44 až 50 dolarů za kus.

Primární nabídka tak stanovila celkovou hodnotu firmy, zahrnující i cenné papíry jako opce a akcie s omezenými právy, na 47,3 miliardy USD (1,03 bilionu Kč). To znamená pro firmu velký návrat na výsluní vzhledem k tomu, že letos zažila prudký pokles rezervací a rušení objednávek kvůli koronaviru. Pandemie přiměla vlády zakázat cestování a zavést řadu omezujících opatření. V dubnu, kdy firma získala finance od soukromých investorů, se její ocenění pohybovalo kolem 18 miliard USD.

O vstupu firmy na burzu v letošním roce se mluvilo dlouho, plán ale zbrzdila koronavirová krize, kvůli které se podnikání Airbnb prudce zhoršilo. Ve třetím čtvrtletí se ale podniku již podařilo dostat do zisku, který činil 219 milionů dolarů. Za devět měsíců letošního roku ale firma vykázala ztrátu 697 milionů dolarů a výnosy jí klesly o 32 procent na 2,5 miliardy USD. Airbnb se zatím nikdy nepodařilo vykázat celoroční zisk, upozornila agentura AP.

Společnost Airbnb sídlí v San Francisku a své služby začala oficiálně nabízet 11. srpna 2008 pod názvem AirBed & Breakfast (nafukovací matrace & snídaně), který pak zkrátila na Airbnb. Nyní firma nabízí ubytování zhruba ve 13.000 městech ve více než 180 zemích. Mezi investory Airbnb patří mimo jiné herec Ashton Kutcher, investiční firmy General Atlantic, TPG, Hillhouse Capital či Vanquard Group a Fidelity Investments.

Související

Americký dolar

Airbnb chce prodejem akcií získat tři miliardy dolarů

Americká společnost Airbnb, která zprostředkovává ubytování v soukromí, hodlá v rámci připravovaného vstupu na akciovou burzu získat zhruba tři miliardy dolarů (téměř 70 miliard Kč). Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací. Firma chce podle nich využít nečekaně výrazného oživení svých aktivit z útlumu způsobeného koronavirovou krizí.
Ilustrační foto

Airbnb zavádí celosvětový zákaz pořádání párty

Americká společnost Airbnb, která zprostředkovává krátkodobé ubytování v soukromí, zakáže klientům na celém světě pořádat u hostitelů večírky. Zdůvodnila to ochranou veřejného zdraví. Společnost dnes také uvedla, že omezí počet hostů v jednom pronajímaném zařízení na nejvýš 16. Nařízení se vztahuje na všechny budoucí rezervace a platit bude do odvolání, dodala firma.

Více souvisejících

AirBnB Akcie burza Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy