Airbus kvůli koronavirové krizi zruší 15 000 pracovních míst

Evropský výrobce letadel Airbus během jednoho roku zruší zhruba 15.000 pracovních míst. To odpovídá více než deseti procentům jeho celkové pracovní síly. Oznámila to dnes firma, která tak reaguje na negativní dopady koronavirové krize na letecký průmysl. Opatření se bude týkat zejména Německa a Francie.

"Airbus čelí nejvážnější krizi, jakou kdy toto odvětví zažilo," uvedl šéf podniku Guillaume Faury. "Opatření, která jsme doposud uskutečnili, nám umožnila absorbovat prvotní šok způsobený touto globální pandemií. Nyní musíme zajistit, abychom dokázali náš podnik udržet a opustit krizi jako zdravý globální lídr v oblasti letecké techniky," dodal.

Airbus plánuje zrušení zhruba 5000 pracovních míst ve Francii a 6000 pracovních míst v Německu. Ve Španělsku by mělo zaniknout 900 míst a v Británii 1700 míst. Dalších 1300 míst hodlá firma zrušit v jiných zemích po celém světě. V současnosti Airbus podle agentury Reuters zaměstnává kolem 135.000 lidí.

Koronavirová krize vedla k drastickému omezení letecké dopravy, což snížilo poptávku po nových letadlech. Faury nedávno uvedl, že Airbus v příštích dvou letech kvůli koronavirové krizi sníží produkci a dodávky o 40 procent oproti původnímu plánu

Související

Airbus, ilustrační fotografie.

Airbus zdvojnásobí svou produkční kapacitu v Číně

Evropský výrobce letecké techniky Airbus zdvojnásobí svou produkční kapacitu v Číně. Druhou výrobní linku pro letadla A320 zprovozní ve druhé polovině roku 2025 v Tchien-ťinu. Šéf Airbusu Guillaume Faury dnes podle agentury AFP podepsal příslušnou smlouvu v Pekingu, kde je na oficiální návštěvě francouzský prezident Emmanuel Macron.

Více souvisejících

airbus

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy