Airbus slaví, navzdory clům obdržel objednávku na 100 strojů z USA

Americká nízkonákladová letecká společnost Spirit Airlines uzavřela předběžnou smlouvu na nákup 100 letadel Airbus určených pro lety na kratší vzdálenosti s opcí na dalších 50 letadel. Podle katalogové ceny je hodnota objednávky zhruba 12 miliard USD (276,4 miliardy Kč), aerolinky ale téměř jistě dostanou výraznou množstevní slevu, upozornil dnes server CBNC.

Zakázka představuje pro Airbus významné vítězství, protože Washington tento měsíc uvalil clo na některá letadla Airbusu.

Objednávka zahrnuje mix letadel A319neo, A320neo a A321neo. Letadla mají být dodána postupně do konce roku 2027. Podle zdrojů z odvětví by sleva na tak velkou objednávku mohla činit až 50 procent.

Společnost Spirit, která je považována za ultra nízkonákladové aerolinky, léta v Americe. V současnosti má ve flotile jen letadla Airbus, celkem 140.

"Tato objednávka představuje pro Spirit další milník," řekl prezident a generální ředitel Ted Christie. Nová letadla mají podpořit růst aerolinek, které je podle něj použijí pro lety do nových destinací a rozšíření tras v USA, Latinské Americe a Karibiku.

CNBC upozorňuje, že není jasné, zda dohoda obsahuje nějakou slevu související s cly. Možná to ale není potřeba, protože Airbus letadla A320 vyrábí v Alabamě.

Související

Airbus, ilustrační fotografie.

Airbus zdvojnásobí svou produkční kapacitu v Číně

Evropský výrobce letecké techniky Airbus zdvojnásobí svou produkční kapacitu v Číně. Druhou výrobní linku pro letadla A320 zprovozní ve druhé polovině roku 2025 v Tchien-ťinu. Šéf Airbusu Guillaume Faury dnes podle agentury AFP podepsal příslušnou smlouvu v Pekingu, kde je na oficiální návštěvě francouzský prezident Emmanuel Macron.

Více souvisejících

airbus letadla, letectví clo

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy