Akcie Tesly prudce klesají, důvodem je podivný tweet Elona Muska

Akcie automobilky Tesla klesají až o více než deset procent. Může za to tweet generálního ředitele Elona Muska, ve kterém uvedl, že cena akcií společnosti je příliš vysoká, uvedla agentura Reuters.

Zpráva na twitteru je jednou z několika neobvyklých zpráv na Muskově účtu, včetně zpráv citujících americkou hymnu a či oznámení, že prodá téměř veškerý svůj fyzický majetek. To vyvolává otázky, zda Muskův účet nebyl napaden.

"Cena akcií Tesly je příliš vysoká podle mého názoru," píše se na Muskově účtu na twitteru.

Tesla stock price is too high imo

— Elon Musk (@elonmusk) May 1, 2020

Agentura Reuters nebyla schopná ověřit, zda Musk zprávu poslal. Tesla ani Twitter na dotaz, zda Muskův účet nebyl napaden, zatím nereagovaly.

Před rokem Musk urovnal spor s americkou Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC) týkající se jeho používání twitteru. V rámci urovnání souhlasil s tím, že bude předkládat k přezkoumání svá veřejná prohlášení o financích Tesly a dalších tématech před jejich zveřejněním firemním právníkům.

Akcie Tesly v posledních týdnech prudce rostly. Od středy, kdy firma oznámila neočekávaný čtvrtletní zisk, přestože její výrobu přerušila pandemie nemoci covid-19, však akcie klesají. Včetně dnešního poklesu ale stejně proti 1. květnu 2019 stouply o více než 40 procent.

O miliardáři Muskovi je známé, že rád zveřejňuje provokativní a senzační tweety, včetně oznámení svého nyní odloženého plánu o přechodu firmy do soukromých rukou a nedávné kritiky omezení pohybu zavedeného vládou. Kritikou těchto nařízení by mohly být i dnes zveřejněné citace americké hymny. Díky svému postoji má na twitteru více než 33 milionů sledujících, což je považováno za marketingový přínos pro Teslu.

Nedávné oživení akcií Tesly posunulo Muska k blízkosti vyplacení odměny více než 700 milionů USD (17,3 miliardy Kč). Průměrná tržní kapitalizace Tesly za šest měsíců je téměř 100 miliard dolarů, což je cíl, který když se podaří dosáhnout, získá Musk opci na koupi 1,69 milionu akcií.

Související

Více souvisejících

Elon Musk Tesla Motors Akcie Ekonomika Twitter

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 47 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy