Alibaba poprvé vstoupila na burzu v Hongkongu, akcie hned trhly rekord

Akcie čínského internetového prodejce Alibaba při debutu na burze v Hongkongu posílily o 6,6 procenta. S akciemi firmy se už od roku 2014 obchoduje v New Yorku. Na hongkongské burze firma nabídla 500 milionů nových akcií a zatím získala z prodeje 11,3 miliardy USD (261,6 miliardy Kč), což z nabídky dělá největší vstup na místní burzu od roku 2010 a letos největší prodej akcií na světě, napsaly agentury AP a Reuters.

Cena za akcii byla stanovena na 176 hongkongských dolarů (521 Kč). Během dne akcie stouply až na 189,5 HKD, nakonec uzavřely na ceně 187,6 HKD. V New Yorku akcie v pondělí uzavřely na ceně 190,45 USD, což by v Hongkongu odpovídalo ceně 186,3 HKD za akcii, protože americká akcie je osminásobkem těch, které jsou na trhu Hongkongu. Firma má v Hongkongu kód 9988, což po vyslovení v čínštině zní podobně jako "věčný blahobyt".

Pokud se společnost rozhodne využít v příštích 30 dnech i tzv. over-allotment opci, tedy prodej dalších akcií v případě vysoké poptávky, může z prodeje získat až 12,9 miliardy USD. Peníze získané z nabídky chce firma, která je podle tržní kapitalizace největší v Asii a sedmou největší na světě, investovat do rozšíření internetových služeb. Analytici také upozorňují, že zřízení základny investorů v Hongkongu a Číně může pro společnost fungovat jako zabezpečení pro případ, že by její akcie v New Yorku zasáhl americko-čínský obchodní spor.

Akcie obchodované v Hongkongu a New Yorku jsou zastupitelné. To znamená, že investoři mohou prodávat i nakupovat stejné akcie na obou burzách a ceny se od sebe nebudou příliš lišit. Analytici také očekávají, že cenu akcií dále podpoří, až budou dostupné i pro obchodníky na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, což by mělo být příští rok v červnu.

Nabídka Alibaby je vnímaná jako vyjádření důvěry v budoucnost finančnictví v Hongkongu, kterým šest měsíců otřásají protivládní protesty. V neděli se konaly ve městě místní volby, ve kterých jasně zvítězili prodemokratičtí kandidáti.

Alibaba drží titul největší primární veřejné nabídky (IPO) akcií na světě v hodnotě 25 miliard USD. Firma původně v roce 2014 zamýšlela i vstup na burzu v Hongkongu, struktura řízení firmy však tehdy nesplňovala pravidla burzy. Hongkong proto loni svá pravidla upravil, aby přilákal čínské technologické giganty.

Od vstupu na burzu v New Yorku se cena akcií firmy více než zdvojnásobila a od začátku letošního roku vzrostla zhruba 39 procent. Tržní hodnota Alibaby je nyní 509 miliard USD. Alibaba je podle údajů firmy Refinitiv letos pátou nejobchodovanější firmou v New Yorku s průměrným denním objemem obchodů 2,6 miliardy USD.

Související

Jack Ma

Zakladatel Alibaby Jack Ma se prý ukázal na veřejnosti

Zakladatel čínské internetové společnosti Alibaba Jack Ma se poprvé od loňského října ukázal na veřejnosti. Prostřednictvím videohovoru se spojil se stovkou vesnických učitelů v Číně, uvedla dnes agentura Reuters. V médiích se spekulovalo, že manažer upadl v nemilost politických špiček po svých kritických poznámkách k čínskému regulačnímu systému.

Více souvisejících

Alibaba Group burza Hongkong Ekonomika Čína

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 26 minutami

před 27 minutami

před 51 minutami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 4 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 7 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

Česko našlo způsob, jak využít peníze ze slovenské sbírky na munici, řekl Fiala

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy