Americký Kongres zvyšuje tlak na čínské firmy obchodované v USA

Americký Kongres ve středu večer jednomyslně schválil zákon, který umožňuje stáhnout čínské firmy z obchodování na amerických akciových trzích, když nesplňují americké účetní standardy. Zákon také podnikům ukládá, aby zveřejnily, zda je vlastní nebo ovládá zahraniční vláda. Informují o tom tiskové agentury. Opatření také zvyšuje tlak Washingtonu na Peking v posledních týdnech vlády prezidenta Donalda Trumpa.

Zákon se vztahuje na firmy ze všech zemí, cílí ale hlavně na čínské podniky. Dává společnostem tři roky času na to, aby požadavky amerických regulačních orgánů splnily, jinak budou z obchodování na amerických akciových trzích staženy. Zákon už předtím prošel Senátem a očekává se, že prezidentovým podpisem vstoupí v platnost.

Americkým úřadům už dlouho vadilo, že se čínské společnosti - například internetový prodejce Alibaba - zdráhaly poskytnout jim dostatečný vhled do svého účetnictví. Americké ministerstvo financí už v srpnu požadovalo, aby Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) odpovídajícím způsobem zpřísnila své standardy.

Americká vláda se také rozhodla zakázat dovoz bavlny firmě, o které se domnívá, že zneužívá nucené práce zadržovaných ujgurských muslimů. Čína odpovídá protitlakem - začátkem tohoto týdne zavedla zákony o kontrole vývozu, což se vykládá jako reakce na americkou kontrolu vývozu mikročipů, na kterou se spoléhá mnoho čínských technologických společností.

Související

Americký předseda sněmovny Mike Johnson mluví k tisku poté, co sněmovna schválila velký balíček pomoci pro Ukrajinu, Izrael a Tchaj-wan a také hlasovala pro zákaz TikTok v Kapitolu (Washington D.C., 20. dubna 2024).

USA poskytnou další vojenskou pomoc Kyjevu. Díky, Ameriko, reagoval Zelenskyj

Spojené státy americké nejspíš poskytnou další vojenskou pomoc Ukrajině, která přes dva roky čelí ruské agresi. Sněmovna reprezentantů v sobotu schválila balík v hodnotě 61 miliard dolarů. Schválení pomoci předcházely měsíce sporů mezi demokraty a republikány. Návrh čeká ještě projednání v Senátu, kde by měl hladce projít. 
Bývalý prezident Donald Trump mluví s médii, když opouští soudní síň poté, co byli v jeho trestním procesu u Manhattanského trestního soudu v New Yorku v pátek 19. dubna 2024 vybráni poslední porotci.

Donald Trump otáčí: Přežití Ukrajiny je pro USA důležité

Donald Trump sdělil, že přežití Ukrajiny je pro USA důležité. Agentura  Reuters tuto změnu popisuje jako posun v tónu pár dní předtím, než budou republikáni hlasovat o balíčku pomoci ve výši 61 miliard dolarů ve Sněmovně reprezentantů USA. Informuje deník The Guardian.

Více souvisejících

Kongres USA Čína Ekonomika USA (Spojené státy americké) Alibaba Group

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy