Analytici spočítali, o kolik přijde Boeing kvůli problémům s letadly 737 MAX

Až 25 miliard dolarů (bezmála 568 miliard Kč) by mohly amerického výrobce letadel Boeing stát problémy se stroji 737 MAX. Odhad analytiků dnes přinesla agentura Reuters. Boeing v úterý uvedl, že nepočítá s tím, že regulátoři povolí provoz letadel 737 MAX dříve než v polovině letošního roku.

Provoz strojů 737 MAX byl loni v březnu přerušen po tragických nehodách v Indonésii a v Etiopii, při kterých zemřelo celkem 346 lidí. Boeing již dříve odhadl, že ho problémy se stroji 737 MAX zatím stály více než devět miliard dolarů. Z toho 5,6 miliardy přišlo na kompenzaci klientům a 3,6 miliardy na pokrytí dodatečných výrobních nákladů.

Boeing nyní musí kompenzační balíček navýšit o dalších deset miliard dolarů a k pokrytí dodatečných výrobních nákladů přidat 5,4 miliardy, myslí si analytička Sheila Kahyaogluová ze společnosti Jefferies. "Vycházíme z toho, že dodávky 737 MAX znovu začnou ve třetím kvartálu 2020," dodala.

Loni v listopadu Boeing předpovídal, že provoz letadel 737 MAX bude obnoven letos v lednu. V prosinci se však rozhodl pozastavit výrobu těchto letadel s tím, že není jasné kdy a za jakých podmínek se stroje vrátí do služby.

V úterním prohlášení Boeing uvedl, že o novém odhadu informoval letecké společnosti i své dodavatele. "Bezpečný návrat letadel 737 MAX do provozu je naší nejvyšší prioritou," upozornila firma.

Vedle odkladu návratu do provozu 737 MAX se Boeing potýká se slabou poptávkou Číny po strojích 787 Dreamliner a problémy při výrobě širokotrupého letounu řady 777X, který má tento týden podstoupit první zkušební let.

Související

Boeing 737 MAX 8 SmartWings

Americký soud odmítl žalobu českých aerolinek Smartwings

Americký soud ve čtvrtek odmítl žalobu české letecké skupiny Smartwings a polských aerolinek LOT na amerického výrobce letadel Boeing. Informuje o tom agentura Reuters. Letecké společnosti požadovaly odškodnění za nucenou odstávku strojů Boeing 737 MAX. 

Více souvisejících

boeing Boeing 737 MAX letadla, letectví

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Princezna Kate se věnuje rodině. Vyfotila nový snímek nejmladšího Louise

Princezna Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny, se sice aktuálně nevěnuje povinnostem člena královské rodiny, ale rodinu má stále na prvním místě. Britům to dokázala v úterý, kdy její nejmladší syn Louis oslavil šesté narozeniny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy