Zlato letos zdražilo o 20 procent. Příští rok mohou padnout rekordy, odhadují analytici

Cena zlata se podobně jako loni i v letošním roce zvýšila zhruba o 20 procent a vzestupný trend by podle většiny analytiků měl pokračovat. Žlutému kovu pomáhají nízké úroky a také nevídaný přiliv peněz, které centrální banky uvolňují na podporu ekonomiky zasažené koronavirovou krizí.

Někteří z analytiků se podle agentury DPA domnívají, že padnout by v příštím roce mohly i nové rekordy. Nyní se cena pohybuje kolem 1880 dolarů za troyskou unci (oz; 31,1 gramu).

Optimismus dávají najevo také analytici společnosti Commerzbank, kteří odhadují, že by cena troyské unce mohla do konce příštího roku vystoupat až na 2100 dolarů (44.885 Kč). Tím by padl rekord z letošního léta, kdy se unce zlata prodávala zhruba až za 2075 dolarů.

Odhad, že se zlato bude koncem příštího roku prodávat dráže, než je jeho aktuální cena, sdílejí také analytici oslovení agenturou Bloomberg. Domnívají se, že jedna unce bude stát kolem 1900 dolarů.

Za jednu z nejsilnějších hnacích sil pro cenový růst se stále považuje velmi uvolněná měnová politika předních centrálních bank. A taková má zůstat i v dlouhodobém horizontu, i pokud se podaří dostat koronavirovou krizi díky účinným vakcínám pod kontrolu.

"Změnu velmi expanzivní měnové a daňové politiky navzdory blížícímu se očkování neočekáváme," říká Carsten Fritsch, který se v Commerzbank specializuje na suroviny. Díky politice nulových úroků se ze zlata, které také nepřináší žádné úroky, stává poměrně lukrativní investice. Zvláště vzhledem k tomu, že mnoho ekonomů očekává příští rok návrat inflace.

Jako nákupčí zlata by se nicméně mohly na světovém trhu znovu objevit i samy centrální banky. Ty své zlaté rezervy v předchozích dvou letech vydatně zvyšovaly, letos však jejich zájem výrazně opadl.

Nejsilnější pobídku pro cenu zlata ale představuje poptávka finančních investorů. Podle nejnovější ankety Světové rady pro zlato (WGC) se v prvních třech kvartálech tohoto roku rekordně zvýšil zájem o burzovně obchodované fondy (ETF) podložené fyzickým zlatem.

Naopak na poptávku po zlatých špercích stále doléhají negativní dopady pandemie. Po prudkém jarním propadu se podle WGC sice v létě zlepšila, přesto ale byla od července do září o třetinu nižší než ve stejném období loni.

Analytik Fritsch z Commerzbank je ale optimista. "Vzhledem k množství svateb odložených kvůli koronavirové pandemii se vytvořil značný doháněcí potenciál za předpokladu, že se veřejný život s vakcínou vrátí částečně do normálu," řekl.

Související

Bitcoin Komentář

Zlato nebo Bitcoin pod stromeček? Pro a proti investice jako vánočního dárku

Zdání klame, říká se, jenže právě nyní, jen pár dní před rozdáváním dárků u vánočního stromečku, to platí o to víc. Trápíte se možná tíživou otázkou, co byste zrovna měli pořídit jako vánoční dárek. Určitě chcete, aby to nebylo nic všedního a „měkkého“, ale ani příliš drahého. Když se člověk podívá třeba na řadu grafů vývoje investičních nástrojů, možná taky přijde nápad: Investice jako dárek. Stojí za to třeba koupit si pod stromeček nějaký ten Bitcoin nebo zlato a čekat pár měsíců na to, až se vše zhodnotí?

Více souvisejících

Zlato Ekonomika

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 44 minutami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 4 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že po zadržení je izraelská armáda mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy