Apple se dohodl na urovnání kvůli zpomalování iPhonů v USA

Americká společnost Apple se dohodla s 33 americkými státy a federálním okrskem hlavního města Washingtonu DC na urovnání obvinění, že zpomalovala své mobilní telefony iPhone, aby zamaskovala problémy s bateriemi a přiměla uživatele k nákupu nových přístrojů. V rámci urovnání Apple zaplatí 113 milionů USD (2,5 miliardy Kč), uvedla agentura Reuters s odvoláním na oznámení státních úředníků.

Dohoda je oddělená od urovnání navrženého letos v březnu, podle kterého má Apple zaplatit majitelům iPhonů 500 milionů USD a vyhne se tak hromadné žalobě.

Apple v roce 2016 tiše aktualizoval software modelů iPhone 6, 7 a SE. Aktualizace způsobila, že baterie u starších telefonů ztrácely schopnost dodávat při plném výkonu procesoru potřebnou energii, což mohlo způsobit nechtěné vypnutí přístroje. Státy tvrdily, že chování Applu bylo zavádějící a firma měla nahradit baterie nebo informovat zákazníky o problému. Problémy s výpadky napájení postihly podle žaloby miliony uživatelů.

Apple pochybení popíral. K nejnovějšímu urovnání se odmítl vyjádřit.

Dohodu, která zahrnuje také ustanovení o povinném zveřejňování informací o správě napájení iPhonů, poznámkách k aktualizaci softwaru a nastavení přístrojů, ještě musí schválit soud.

Související

Více souvisejících

apple

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy