Asijské i evropské akcie po zvolení Bidena rostou, index Nikkei je nejvyšší za 29 let

Akcie v Asii zahájily nový týden růstem a japonský akciový index Nikkei uzavřel na nejvyšší hodnotě za 29 let. Zvolení Joea Bidena americkým prezidentem zvýšilo zájem o rizikovější investice, protože investoři čekají méně regulací a více měnových stimulací.

Index MSCI akcií z Asie a Tichomoří bez Japonska si odpoledne místního času připisoval 1,4 procenta a obchodoval se kolem 614,7 bodu, nejvýše od ledna 2018. Minulý týden index stoupl o 6,2 procenta, což byl jeho nejlepší týdenní růst od počátku června. Japonský index Nikkei vzrostl o 2,1 procenta na 24.839,84 bodu, což byl jeho nejvyšší závěr od 5. listopadu 1991.

Highest close in Japan since 1991.#NIKKEI 24835 pic.twitter.com/Wzk6iFSYu7

— IGSquawk (@IGSquawk) November 9, 2020

Čínské akcie během dne díky naději na zlepšení americko-čínských vztahů stouply nejvýše za pět let a indické na nový rekord. Australské uzavřely nejvýše za osm měsíců.

Kandidát Demokratické strany Joe Biden byl podle amerických médií zvolen novým prezidentem Spojených států. Jeho republikánský protikandidát Donald Trump však neuznal volební porážku a výsledky znovu zpochybňoval. Avizoval již přepočty hlasů v některých státech a naznačil, že bude výsledky nadále napadat u soudů.

Trhy vítězství Bidena očekávaly a z velké části ho již do ceny zohlednily. Analytici však také čekali, že republikáni získají většinu v Senátu, což by mohl být problém pro některé Bidenovy plány. O rozložení sil v Senátu se ale rozhodne až v lednu.

Investoři se nyní zaměří na schopnost Bidena rozšířit stimulační opatření a zbrzdit šíření nemoci covid-19. Za minulý týden měly USA rekordní počet nakažených, napsala agentura Reuters.

Akcie v Evropě zahájily týden růstem, trh příznivě hodnotí výsledek prezidentských voleb ve Spojených státech. Vítězství kandidáta Demokratické strany Joea Bidena by podle analytiků mělo přispět ke zlepšení obchodních vztahů mezi Evropou a Washingtonem a k celkovému zklidnění i na diplomatické úrovni.

Panevropský index STOXX Europe 600 krátce před 10:00 SELČ přidával asi 1,5 procenta a pohyboval se kolem 372 bodů. Minulý týden byl pro tento ukazatel jedním z nejlepších od začátku roku, třebaže narůstající počet nakažených novým koronavirem výraznějšímu růstu cen akcií bránil.

Index DAX, což je hlavní cenový indikátor burzy ve Frankfurtu nad Mohanem, si ve stejnou dobu připisoval bezmála 1,9 procenta na 12.705 bodů. Vliv na růst mohla mít i statistika, podle které vývoz z Německa v září proti srpnu vzrostl o 2,3 procenta, v meziročním srovnání ale skončil poklesem o 3,8 procenta. Výsledek nicméně překonal odhady analytiků.

Akcie německého výrobce čipů Infineon vykazují růst skoro o tři procenta. Společnost avizovala, že v následujícím roce čeká zvýšení tržeb skoro o 23 procent.

Evropské akcie navazují na obdobný trend asijských akciových trhů. Hlavní japonský index Nikkei 225 uzavřel na nejvyšší hodnotě za 29 let. Investoři po zvolení prezidentského kandidáta americké Demokratické strany sázejí mimo jiné na rozsáhlejší pomoc americké ekonomice.

Související

Ilustrační foto Komentář

Kde v roce 2024 vydělat peníze? Investice mohou i letos přinést slibné výnosy

Možná, že právě čtete nějakou zprávu od vaší investiční společnosti, makléře či společnosti, která vám spravuje vaše peníze o tom, kolik jste v minulém roce vydělali. Ale než se pustíte do kritického srovnávání všemožných žebříků top investic či vkladů za rok 2023, je dobré si uvědomit, že hodnota investic a výnosů z nich může vždycky (ty „verzály“ jsou napsány schválně, jako varování) klesat i stoupat, takže se vám, opět vždycky, může vrátit méně, než jste investovali. A také, že minulá výkonnost nějakého typu investice není spolehlivým vodítkem pro jeho budoucí výnosy. Snadno řečeno: To, že něco vloni vydělalo 40 procent neznamená, že se to letos určitě zopakuje. Ale nechť. 
Bitcoin Komentář

Zlato nebo Bitcoin pod stromeček? Pro a proti investice jako vánočního dárku

Zdání klame, říká se, jenže právě nyní, jen pár dní před rozdáváním dárků u vánočního stromečku, to platí o to víc. Trápíte se možná tíživou otázkou, co byste zrovna měli pořídit jako vánoční dárek. Určitě chcete, aby to nebylo nic všedního a „měkkého“, ale ani příliš drahého. Když se člověk podívá třeba na řadu grafů vývoje investičních nástrojů, možná taky přijde nápad: Investice jako dárek. Stojí za to třeba koupit si pod stromeček nějaký ten Bitcoin nebo zlato a čekat pár měsíců na to, až se vše zhodnotí?

Více souvisejících

Akcie investice Ekonomika Joe Biden Japonsko

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

Tragická nehoda FlixBusu v Německu. Autobus skončil na boku, pět mrtvých

Tragická nehoda autobusu dopravce FlixBus se ve středu dopoledne stala na dálnici nedaleko německého Lipska. Nepřežilo ji pět lidí, dalších více než dvacet cestujících utrpělo zranění. O neštěstí informovala světová média v čele s BBC

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy