Australská centrální banka rekordně snížila úrokovou sazbu

Australská centrální banka (RBA) dnes snížila úrokovou sazbu na rekordní minimum 0,75 procenta ve snaze podnítit hospodářský růst a snížit nezaměstnanost. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na oznámení banky.

Podobně jako dnes snížila RBA úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu už v červenci a červnu. Předtím banka úrokovou míru neměnila tři roky.

At its meeting today, the Board decided to lower the cash rate by 25 basis points to 0.75 per cent - https://t.co/RycrCzO55K

— RBA (@RBAInfo) October 1, 2019

Šéf RBA Philip Lowe uvedl, že si přeje, aby snížení úrokové sazby vedlo k povzbuzení ekonomiky do té míry, že nezaměstnanost klesne z nynějších 5,3 na 4,5 procenta.

Australské hospodářství roste už 28 let bez recese. V poslední letech se ovšem růst zpomalil, trh s nemovitostmi se utlumil a začala stoupat nezaměstnanost. Země se potýká s koncem těžebního boomu, jehož produkty dodávala zejména Číně a díky němuž Austrálie přestála světovou finanční krizi bez recese.

Související

Austrálie

Australská ekonomika sklouzla do recese, poprvé od roku 1991

Australská ekonomika ve druhém čtvrtletí rekordně klesla a poprvé od roku 1991 se propadla do recese, protože koronavirová omezení paralyzovala ekonomickou aktivitu. Nová onemocnění pak ohrožují možné brzké oživení a zvyšují tlak na vládu, aby pokračovala s podporou ekonomiky.
Australská měna

Centrální banky Japonska a Austrálie podpoří své ekonomiky

Centrální banky Austrálie a Japonska následovaly americkou centrální banku (Fed) a podnikly kroky na podporu svých ekonomik, které bojují s pandemií onemocnění způsobeného novým koronavirem. Japonská centrální banka rozšíří nákupy akcií, dluhopisů a dalších aktiv a poskytne roční půjčky s nulovým úrokem společnostem, které nemají dostatek hotovosti. Australská centrální banka pak napumpuje do napjatého finančního systému dodatečnou likviditu a tento týden představí další kroky.

Více souvisejících

Australská centrální banka (RBA) Austrálie Ekonomika

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Letech se otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů na místě bývalého tábora

V Letech na Písecku se v úterý otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách. Nachází se na místě koncentračního tábora pro Romy, který za protektorátu během druhé světové války nechali vybudovat nacisté. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy