Automobilce Toyota klesl zisk o 86 procent, oživení ekonomiky v nedohlednu

Automobilce Toyota Motor klesl za čtvrté finanční čtvrtletí meziročně čistý zisk o 86 procent na 63,1 miliardy jenů (14,9 miliardy Kč). Největší výrobce aut v Japonsku dnes také uvedl, že kvůli dopadům pandemie na poptávku čeká v nynějším finančním roce snížení provozního zisku bezmála o 80 procent. Finanční rok v Japonsku končí v březnu.

Odbyt Toyoty za uplynulý finanční rok zaostal za původním odhadem 10,73 milionu a dosáhl 10,46 milionu aut. V tomto finančním roce firma čeká pokles na 8,9 milionu, což by bylo nejméně za devět let.

Konsolidovaný čistý zisk meziročně vzrostl o 10,3 procenta na 2,08 bilionu jenů. Jde o první růst za dva roky. Tržby Toyotě klesly o jedno procento na 29,93 bilionu jenů. O jedno procento se jí též snížil provozní zisk, a to na 2,44 bilionu jenů.

V tomto finančním roce čeká automobilka pokles odbytu o 14,9 procenta. Toyota odhaduje, že jí klesne provozní zisk zhruba na pětinu, konkrétně na 500 miliard jenů.

Japonská automobilka musela kvůli karanténním opatřením dočasně zastavit provozy v Číně, Spojených státech, Japonsku i v Evropě. Má za to, že jí celoroční tržby klesnou o 19,8 procent na 24 bilionů jenů. Za uplynulý finanční rok jí tržby klesly poprvé za tři roky.

Odhad vychází z předpokladu, že poptávka dosáhla nejnižších hodnot v dubnu a postupně se do konce letošního roku dostane na loňskou úroveň, uvedl na tiskové konferenci finanční ředitel Kenta Kon. "Stále nedokážeme s jistotou určit, kdy nastane oživení," dodal.

Výrobní závody Toyoty ve Spojených státech a v Evropě po více než měsíční odstávce znovu postupně zahajují provoz. Továrny v Číně podle Kona provoz obnovily v březnu a dubnu rychleji, než se čekalo.

Související

Více souvisejících

Toyota prodej aut automobilový průmysl Japonsko

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy