Automobilkám Hyundai a Kia se daří. Pomohl zájem o SUV i slabší won

Jihokorejské automobilce Hyundai Motor i její sesterské společnosti Kia Motors se ve čtvrtém čtvrtletí dařilo. Jejich hospodaření podpořil slabší kurz wonu a také zájem o sportovně-užitkové vozy (SUV). Hyundai vytvořil čistý zisk 851,2 miliardy wonů (16,6 miliardy Kč) po ztrátě 203,3 miliardy wonů ve stejném období předchozího roku. Kia pak čistý zisk zvýšila o 267 procent na 346,4 miliardy wonů (6,7 miliardy Kč), oznámily dnes automobilky.

Hyundai je spolu se sesterskou automobilkou Kia Motors pátým největším prodejcem aut na světě. Loni jejich společný prodej klesl o tři procenta na 7,19 milionu vozů.

Automobilka Hyundai ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila provozní zisk na 1,24 bilionu z předloňských 501,1 miliardy wonů. Analytici v anketě společnosti Refinitiv čekali zisk 1,06 bilionu wonů. Výnosy firma zvýšila o 11 procent na 27,87 bilionu wonů.

V posledním čtvrtletí předloni Hyundai vykázal první čistou čtvrtletní ztrátu za nejméně osm let. Důvodem byl pokles prodeje v Číně. Automobilka od té doby uzavřela jednu ze svých pěti čínských továren.

Kia zvýšila provozní zisk na 590,5 miliardy z 382 miliard wonů před rokem. O 9,1 procenta tak provozní zisk překonal odhad analytiků v anketě agentury Jonhap. Výnosy vzrostly o 19,5 procenta na 16,1 bilionu wonů.

Za celý loňský rok automobilka Hyundai zvýšila čistý zisk na 3,26 bilionu z 1,65 bilionu wonů v roce 2018. Provozní zisk vzrostl o 52 procent na 3,68 bilionu wonů, výnosy pak o 9,3 procenta na 105,79 bilionu wonů.

Kia loni zvýšila čistý zisk o 58 procent na 1,82 bilionu wonů. Provozní zisk vzrostl o 73,6 procenta na dva biliony wonů, výnosy o 7,3 procenta na 58,14 bilionu wonů.

Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájil sériovou výrobu osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kia už v prosinci 2007 spustila sériovou výrobu osobních aut u Žiliny na Slovensku. Nošovická továrna je jediným výrobním závodem automobilky Hyundai v Evropské unii. Zaměstnává asi 3300 lidí, dalších 8700 zaměstnanců pracuje u subdodavatelů. Hyundai se chce do roku 2025 zařadit mezi tři největší výrobce elektrických aut na světě.

Související

Sídlo společnosti Siemens

Velké tuzemské firmy mají o očkování zájem, ale nemají vakcíny

Významné české firmy mají zájem o očkování svých zaměstnanců proti koronaviru, ale vlastní očkovací centra zatím vesměs nepřipravují. Důvodem je podle nich to, že nemají dostatek informací o procesu vakcinace ani samotnou vakcínu. Své zaměstnance řada z nich testuje. Vyplývá to z ankety ČTK mezi velkými podniky.

Více souvisejících

hyundai kia automobilový průmysl Jižní Korea Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

včera

včera

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

včera

včera

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

včera

včera

včera

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy