BHP čelí v Británii největší hromadné žalobě. Odškodnění za katastrofu chce 200 tisíc Brazilců

Více než 200.000 obyvatel Brazílie požádalo britské soudce o možnost žalovat u soudů v Británii firmu BHP Group, největší těžařskou společnost na světě. Je to kvůli protržení nádrže s toxickým odpadem z těžby železné rudy v Brazílii. Neštěstí se stalo před pěti lety a vyžádalo si několik mrtvých.

Žalující teď chtějí odškodné celkem pět miliard liber (145 miliard Kč), uvedla agentura Bloomberg. Osmidenní jednání začíná dnes.

Soudci by měli rozhodnout, zda britské soudy mají v dané věci pravomoc. Pokud vysloví souhlas, bude to největší hromadná žaloba v historii Británie.

Obyvatelé, podniky a místní samosprávy tvrdí, že BHP nese hlavní zodpovědnost za neštěstí, při kterém zahynulo 19 lidí a které způsobilo trvalé ekologické škody. Přehradu provozovala společnost Samarco, kterou vlastnily divize BHP a brazilské firmy Vale.

Je to další z řady skupinových žalob podaných v Británii proti britským společnostem za jednání jejich zahraničních divizí v rozvojových zemích. BHP má sídlo v Melbourne a s jejími akciemi se obchoduje v Británii a v Austrálii.

Britský nejvyšší soud loni učinil zásadní rozhodnutí, když umožnil zambijským vesničanům žalovat v Británii těžařskou firmu Vedanta Resources kvůli znečištění způsobenému jejím dolem. Otevřel tak dveře podobným žalobám. Minulý měsíc tisíce Nigerijců požádaly o povolení žalovatv Londýně firmu Royal Dutch Shell za únik ropy v deltě Nigeru.

BHP tvrdí, že řízení v Manchesteru kopíruje soudní řízení v Brazílii, a proto by soud měl snahy Brazilců zastavit. Podle firmy toto soudní řízení nepatří do Británie.

Nádrž Fundao se používala k ukládání toxického odpadu vznikajícího při těžbě železné rudy. Po jejím protržení toxický kal zavalil několik vesnic, znečistil řeky a zničil přírodu. Firma Samarco údajně ignorovala bezpečnostní varování a zvyšovala produkci železné rudy a objem toxického odpadu v nádrži. Zástupci BHP byli podle žalobců informováni o závažných nedostatcích dva roky před neštěstím.

BHP uvádí, že je odhodlána podpořit odškodné a nápravu situace prostřednictvím mimosoudní dohody. Pro tento případ si už vyčlenila 1,7 miliardy USD (39 miliard Kč).

V Brazílii byly na firmu Samarco podány tisíce individuálních žalob. Jiné případy spojené s obrovskými ekologickými škodami se však u brazilských soudů projednávaly několik desetiletí. Žadatelé proto doufají, že v Británii se jim podaří ukončit spor rychleji.

Související

Více souvisejících

BHP (těžařská firma) Brazílie ekologická havárie Velká Británie soudy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy