Biden: Balík pomoci ekonomice USA se musí rychle schválit

Balík pomoci americké ekonomice stižené dopady pandemie covidu-19 je třeba "rychle" schválit. Zdůraznil to příští prezident Spojených států Joe Biden ve svém rodném městě Wilmington ve státě Delaware, odkud se předtím spojil se zástupci odborů a šéfy velkých maloobchodních, technologických a automobilových společností.

Biden po virtuální schůzi zopakoval ty hlavní ekonomické cíle, jež propagoval během kampaně, tedy vytvoření milionů "dobře placených" pracovních míst a minimální mzdu 15 dolarů (334 Kč) na hodinu.

When we build back better, we will do so with higher wages — including a $15 minimum wage — better benefits and stronger collective bargaining rights that you can raise a family on.That’s how we will build back the middle class better than ever.

— Joe Biden (@JoeBiden) November 16, 2020

Mezi účastníky schůzky byla šéfka automobilky General Motors Mary Barraová či ředitel softwarové společnosti Microsoft Satya Nadella. "Probírali jsme příležitost být ekonomicky silnější a odolnější, než jsme byli" před pandemií, uvedl na tiskové konferenci Joe Biden.

Dodal, že pondělí virtuální setkání ho velmi povzbudilo. Debaty se zúčastnil též Richard Trumka, předseda vlivné odborové centrály AFL-CIO, která Bidena podpořila během kampaně.

Budoucí americký prezident očekává "temnou zimu". Trvá na tom, že k ekonomické obnově je nutné dostat pod kontrolu šíření koronaviru. Kongresem musí podle něj co nejrychleji projít balík pomoci americké ekonomice.

"Naším plánem je vytvořit miliony dobře placených pracovních míst ve zpracovatelském a automobilovém průmyslu, v odvětvích produkující výrobky a technologie, které budeme v budoucnu potřebovat, abychom byli konkurenceschopní vůči zbytku světa," řekl Biden.

"Budeme kupovat americké věci," zopakoval heslo, které razil už během své prezidentské kampaně.

Podobně potvrdil, že si přeje zavést "spravedlivý daňový systém", který bude spočívat v tom, že velké společnosti a bohatí Američané na daních zaplatí "spravedlivý podíl". Administrativa dosluhujícího prezidenta Donalda Trumpa daně firmám snížila na 21 z 35 procent.

Související

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

Více souvisejících

Joe Biden Ekonomika USA (Spojené státy americké) Mary Barra

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy