BMW a Great Wall Motor spojí síly. V Číně bude nová továrna na elektromobily

Německá automobilka BMW a její čínský partner Great Wall Motor plánují postavit v Číně závod na výrobu elektrických aut s kapacitou 160.000 vozů ročně. Investice má činit 650 milionů eur (16,6 miliardy Kč) a závod by měl být dokončen v roce 2022, uvedly dnes automobilky.

Nový závod by měl vyrábět elektrické modely značky MINI od BMW a modely automobilky Great Wall Motor. Great Wall je předním čínským výrobcem sportovně-užitkových vozů (SUV) a pick-upů. Vyrábí také model Ora, což je cenově dostupný elektrický bateriový vůz.

Nový podnik ponese název Spotlight Automotive a mohl by mít až 3000 zaměstnanců. Automobilky dostaly povolení k výstavně nové továrny tento měsíc, uvedla agentura Reuters.

Výrobci aut se snaží splnit nové přísné kvóty, které má Číny pro čistější auta. Tato pravidla vyžadují, aby elektrické a dobíjecí hybridní vozy měly do roku 2025 na celkovém prodeji aut pětinový podíl.

BMW následuje kroky svého většího konkurenta Volkswagen, který připravuje na příští rok v Číně dvě továrny na elektrické vozy. Jejich kombinovaná výrobní kapacita by měla činit 600.000 vozů ročně. Nový závod v Šanghaji staví i výrobce elektrických aut Tesla. Jeho cílem je vyrábět přes 500.000 aut ročně.

Související

Nabíjecí stanice pro elektromobily Komentář

Peklo kvůli elektromobilitě: V Česku pořád neumíme dělat věci dobře

Jedno z okřídlených „mouder“ říká, že Peklo je dlážděno dobrými úmysly, a ne špatnými. Je nutné přiznat, že to poselství od irského dramatika George Bernarda Shawa má pokračování, ale to se do tohoto komentáře už nehodí. :-) Jde totiž o to, že český erár se, dalo by se říct škodolibě, že znovu, pouští do něčeho, co dozajista vyvolá místo pochvaly zarytou kritiku a povede nakonec do zmíněného pekla. A to i přesto, že záměr byl vskutku dobrý. Jde totiž o podporu elektromobility v ČR. 
Ilustrační fotografie. Komentář

Spory o emisní normy a Česko proti Euro 7. Jaká auta budeme řídit?

To, že náš život ovlivňují často maličkosti, není jistě třeba připomínat. Právě probíhající vášnivé diskuse o nových emisních normách Evropské unie jsou toho dobrým příkladem. Škoda jen, že kvůli maličkostem nám mezi prsty zbytečně protékají ty „velké“ a „důležité“ skutečnosti. Připomíná to totiž jeden velmi známý „kus“: Mnoho povyku (možná) pro nic. Hodně důležitá otázka, která může člověka napadnout je, zda je skutečně nějaké to množství určitých látek z výfukových plynů motorů ve všech možných souvislostech důležitější než (nadneseně) čistší a zdravější ovzduší na planetě Zemi?

Více souvisejících

elektromobily BMW Great Wall Motor Čína automobilový průmysl auto Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy