Boeing dostal první letošní objednávku. Od japonské firmy ANA

Americký výrobce letadel Boeing obdržel svou první letošní zakázku. Japonské aerolinky ANA si u něj podle svého dnešního sdělení objednaly dalších 15 letadel typu 787 Dreamliner v katalogové ceně pět miliard dolarů (116 miliard Kč). Boeing v lednu nedostal poprvé od roku 1962 žádnou novou objednávku, protože se potýká s problémy kolem menších strojů 737 MAX.

Letadlo 787 Dreamliner je určeno na dlouhé lety. ANA objednaly 11 dlouhých strojů verze 787-10 a čtyři kratší verze 787-9. Letadla pojmou 250 až 340 pasažérů.

Japonské aerolinky vlastní největší letku letadel 787, včetně nejnovější objednávky jich koupily už 98. Létá 71 z nich. První dodávka by se podle sdělení firmy ANA měla uskutečnit ve finančním roce 2022, který začne v dubnu zmíněného roku.

Boeing před rokem v lednu obdržel 45 objednávek a dodal 46 letounů. Nyní se ale většina zákazníků novým objednávkám menších a dříve velmi oblíbených letounů 737 MAX vyhýbá do té doby, než je letečtí regulátoři znovu pustí do provozu.

Související

Více souvisejících

Boeing 737 MAX boeing Boeing 787 Dreamliner Ekonomika

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

Rusové od napadení Ukrajiny zabili nejméně 543 ukrajinských dětí. Zranění utrpělo 1 296

Od začátku rozsáhlé ruské invaze na Ukrajinu utrpělo zranění nebo zahynulo alespoň 1 839 ukrajinských dětí v bojových akcích.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy