Boeing snížil ztrátu, tržby klesly. Výroba letadel 787 a 777 bude omezena

Americkému výrobci letadel Boeing klesla ve druhém čtvrtletí čistá ztráta na 2,4 miliardy USD (53,8 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 2,94 miliardy USD. Firma loni vykázala rekordní ztrátu kvůli mimořádným nákladům souvisejícím s odstavením jejích strojů 737 MAX z provozu.

Výsledky zaostaly za očekáváním a tržby kvůli koronaviru klesly. Boeing rovněž oznámil snížení výroby letadel.

Očištěná ztráta na akcii činila 4,79 dolaru. Analytici přitom čekali ztrátu jen 2,45 dolaru na akcii. Tržby se snížily o 25 procent na 11,81 miliardy USD.

Pandemie nemoci covid-19 téměř prakticky zastavila osobní leteckou přepravu a mnoho aerolinek se ocitlo na pokraji bankrotu. Ve snaze co nejvíce ušetřit se proto společnosti rozhodly rušit nákupy nových letadel. Boeing proto oznámil, že sníží výrobu svých letadel 787 a 777 a odloží plánované zvýšení výroby strojů 737 MAX, se kterými se již 16 měsíců nesmí létat kvůli smrtelným nehodám, napsala agentura Reuters.

Boeing v polovině měsíce uvedl, že dodal v prvním pololetí letošního roku zákazníkům pouhých 70 letadel, o 71 procent méně než ve stejném období loni, kdy dodal 239 letadel. Od začátku roku také získal objednávky jen na 59 letadel a jeho zákazníci navíc zrušili za pololetí objednávky na 382 letadel, většina byla modelů 737 MAX.

Největší japonský letecký přepravce ANA Holdings utrpěl v prvním finančním čtvrtletí rekordní čistou ztrátu 108,8 miliardy jenů (přes 23 miliard Kč), protože pandemie nemoci covid-19 vedla k prudkému poklesu poptávky. Oznámila to dnes firma, která je mateřskou společností aerolinek All Nippon Airways (ANA).

Na provozní úrovni společnost v období od dubna do června vykázala ztrátu 159,1 miliardy jenů po zisku 16,2 miliardy jenů před rokem. Její tržby se meziročně propadly o více než tři čtvrtiny na 121,6 miliardy jenů. Firma kvůli nejistotě ohledně vývoje poptávky v době koronavirové krize neposkytla výhled pro celý finanční rok, který skončí v březnu.

Počet cestujících se ve čtvrtletí u mezinárodních letů bez zahrnutí nízkonákladové divize meziročně propadl o zhruba 96 procent na 91.000. U domácích letů klesl o 88 procent na 1,28 milionu, napsala agentura Kjódó.

"V červenci se počet domácích pasažérů postupně zotavoval, poptávka po mezinárodních letech však zůstala velmi slabá," uvedl na tiskové konferenci finanční ředitel podniku Ičiro Fukuzawa. Zdůraznil nicméně, že firma je z finančního hlediska stabilní. "Zachováme svou pracovní sílu a překonáme tuto krizi," dodal.

Související

Boeing 737 MAX 8 SmartWings

Americký soud odmítl žalobu českých aerolinek Smartwings

Americký soud ve čtvrtek odmítl žalobu české letecké skupiny Smartwings a polských aerolinek LOT na amerického výrobce letadel Boeing. Informuje o tom agentura Reuters. Letecké společnosti požadovaly odškodnění za nucenou odstávku strojů Boeing 737 MAX. 

Více souvisejících

boeing Boeing 737 MAX Ekonomika letadla, letectví USA (Spojené státy americké) Japonsko

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy