Cena ropy masivně klesá. Co způsobuje rekordní propad?

Cena ropy se v době pandemie nadále propadá. Slabší byla už koncem roku 2019 vlivem hospodářského útlumu a nyní klesla na nejnižší hodnotu za posledních 18 let. V době pandemie viru SARS-CoV-2 je poptávka téměř nulová a svět čelí přebytku ropy.

Cena ropy za poslední měsíc klesla o více jak o polovinu, neboť společnosti ukončily nebo omezily výrobu. Ropa Brent klesla pod 20 dolarů za barel a její konkurence ropa West Texas Intermediate (WTI) klesla pod 9 dolarů za barel.

Mnoho ekonomů srovnává aktuální situaci s ekonomickou krizí v roce 2008, tehdy se ale cena ropy rapidně zvýšila díky ekonomickému růstu Číny. Díky rostoucí ekonomice se stala největšími importéry ropy a ropné společnosti nebyly na tuto poptávku připraveny.

Na zvýšenou poptávku začaly reagovat i jiné státy jako Kanada nebo USA. Zaváděli nové technologie těžby a tím zvýšili produkci. „Je jasné, že hlavním problémem trhu je teď nadbytek ropy ve Spojených státech a nedostatek skladovacích kapacit,“ uvedl podle agentury Reuters analytik Michael McCarthy ze společnosti CMC Markets.

K poklesu ceny ropy naopak přispěla například cenová válka mezi Saúdskou Arábií a Ruskem, když Rusko odmítlo snížit těžbu a odpověď Saudské Arábie byla, že těžbu zvýší na maximum, aby si upevnila vliv a zvýšila podíl na trhu.

Podle analytika jsou hlavním faktorem poklesu ceny ropy ochranná opatření kvůli viru SARS-CoV-2. „Ceny ropy nedokázaly držet krok s rostoucími ochrannými opatřeními kvůli viru SARS-CoV-2, které by mohli vést ke snížení celosvětové poptávky o 20 %, což by svět potenciálně tlačilo do vyčerpání naskladněných zásob,“ uvedl Devin McDermott, analytik banky Morgan Stanley pro BBC.

Největší dopad pocítí země, které silně spoléhají na ropu, na které jsou ekonomicky závislé. Státy jako Alžírsko, Nigérie a Libye potřebují, aby ropa dosáhla téměř 100 dolarů za barel. Podobně jako Saudská Arábie, která se stále zotavuje z posledního výrazného poklesu v roce 2014, by mohla čelit nedostatku financování a která započala cenovou válku s Ruskem, které je mnohem méně závislé na zisku z ropy.

Související

Bitcoin

Kdo máte kryptoměny pozor. Po íránském útoku na Izrael padl Bitcoin nejvíc za rok. Zdraží ropa či zlato?

Po nočním útoku Íránu na izraelské cíle Teherán signalizuje, že je připraven převzít přímější roli ve svém konfliktu s Izraelem, do nějž dosud vstupoval zejména skrze své spojence typu teroristů z Hamásu nebo Hizballáhu. To může znamenat novou kapitolu ve vleklém střetu obou zemí, přestože zmíněný noční útok, jenž se čekal předem, byl z velké části odražen.

Více souvisejících

ropa pohonné hmoty

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Víkendové počasí: Konec zimy a návrat jara. Meteorologové slibují příjemné teploty

Česko má před sebou ještě jednu mrazivou noc, již v pátek ale teploty překročí 10 stupňů. Oteplení pak bude pokračovat i o nadcházejícím víkendu a během příštího týdne. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) avizuje, že bude až 25 °C. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy