Ceny ropy se po vyhlášení částečné mobilizace citelně zvyšují

Ceny ropy se dnes na světových trzích výrazně zvyšují, před polednem přidávaly více než dvě procenta. Reagují tak na vyhlášení částečné mobilizace v Rusku, která vyvolává obavy z omezení dodávek ropy a plynu.

Kolem 11:40 SELČ cena severomořské ropy Brent vykazovala růst o 2,5 procenta na 92,87 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI si připisovala rovněž 2,5 procenta a obchodovala se za 86,07 dolaru za barel.

Ruský prezident Vladimir Putin ráno vyhlásil částečnou mobilizaci. V televizním vystoupení uvedl, že je to na obranu před Západem, který se snaží oslabit, rozdělit a zničit Rusko. Mobilizace se týká ruských občanů v záloze a s vojenskou zkušeností a začíná podle něj platit ihned. Je to první mobilizace v Rusku od druhé světové války.

Vyhlášení mobilizace je další eskalací konfliktu a způsobí zvýšení nejistoty u ruských dodávek energie, uvedl analytik společnosti ING Warren Patterson. "Tento krok by mohl případně vést k výzvám k agresivnějším akcím vůči Rusku v podobě sankcí ze strany Západu," citovala jej agentura Reuters.

Po invazi ruských vojsk na Ukrajinu cena ropy prudce vzrostla a v březnu se Brent dostal zhruba na 139 USD, nejvýše od roku 2008. Na začátku prosince mají vstoupit v platnost sankce EU zakazující dovoz ruské ropy po moři.

Spojené státy mezitím uvedly, že tento týden na Valném shromáždění OSN neočekávají průlom v otázce oživení íránské jaderné dohody z roku 2015. To snižuje vyhlídky na návrat íránské ropy na mezinárodní trhy.

Dokument Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejich spojenců v čele s Ruskem ukazuje, že skupina v srpnu zaostala za svým těžebním cílem o 3,583 milionu barelů denně. To představuje zhruba 3,5 procenta celosvětové poptávky.

Související

Bitcoin

Kdo máte kryptoměny pozor. Po íránském útoku na Izrael padl Bitcoin nejvíc za rok. Zdraží ropa či zlato?

Po nočním útoku Íránu na izraelské cíle Teherán signalizuje, že je připraven převzít přímější roli ve svém konfliktu s Izraelem, do nějž dosud vstupoval zejména skrze své spojence typu teroristů z Hamásu nebo Hizballáhu. To může znamenat novou kapitolu ve vleklém střetu obou zemí, přestože zmíněný noční útok, jenž se čekal předem, byl z velké části odražen.

Více souvisejících

ropa

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Předseda sněmovny Mike Johnson (R-La.) v Kapitolu USA poté, co sněmovna v pátek 19. dubna 2024 schválila pravidlo o balíčku zahraniční pomoci.

Jste Chamberlain nebo Churchill? Napětí v americkém Kongresu roste

Dnes, v sobotu čeká celý svět na to, jak američtí kongresmani rozhodnou o soudu Ukrajiny, a tím i celé Evropy při hlasování o pomoci napadené země před ruským agresorem. V americkém Kongresu atmosféra houstne, protože dnešní odpoledne amerického času se vše rozhodne.

před 37 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Andrzej Duda

Polsko je připraveno hostit jaderné zbraně, varuje Duda Moskvu

Polský prezident Andrzej Duda deklaroval připravenost své země se podílet na programu NATO spočívajícím ve sdílení jaderných zbraní. Varšava o zařazení do programu požádala loni v červnu. Duda vysvětlil, že Polsko projevilo ochotu kvůli sílící hrozbě z Ruska. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 3 hodinami

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

Andrej Babiš a Monika Babišová se po 30 letech oficiálně rozcházejí

Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy