Ceny rostou v Japonsku nejrychleji za sedm let

Jádrové spotřebitelské ceny vzrostly v Japonsku v červnu meziročně o 2,2 procenta, což je nejrychlejší tempo za sedm let. Už třetí měsíc jsou nad dvouprocentním cílem japonské centrální banky. S odvoláním na statistiku, kterou dnes zveřejnila japonská vláda, o tom informovala agentura Kjódó. Japonská ekonomika čelí tlaku vysokých světových cen surovin, které zvýšily náklady na dovoz do země.

Růst cen odpovídá odhadu analytiků. V dubnu a květnu rostl ukazatel tempem 2,1 procenta. Vývoj zpochybňuje názor japonské centrální banky, která měla za to, že nárůst cen ve třetí ekonomice světa bude přechodný, připomněla agentura Reuters.

Jádrový index spotřebitelských cen, který nezahrnuje čerstvé potraviny, zaznamenal desátý měsíc meziročního růstu v řadě. Odhaluje zranitelnost Japonska chudého na zdroje vůči prudkému růstu světových cen energií. Velkou roli při zvyšování cen dovážených energií a surovin sehrál také slabý jen.

Cena leteckého petroleje v červnu meziročně stoupla o 23,4 procenta, cena benzinu o 12,2 procenta. Ceny potravin bez započtení těch, které rychle podléhají zkáze, vzrostly o 3,2 procenta, což je nejrychlejší tempo od roku 2009.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Japonsko

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 47 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Německo zatklo muže za špionáž v europarlamentu pro Čínu. Peking reaguje

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy