Čeští miliardáři skupují významný podíl v amerických obchodních domech Macy's

Čeští miliardáři Daniel Křetínský a Patrik Tkáč skupují akcie obchodních domů Macy's, jež se letos propadly o 70 procent. Jejich investiční společnost Vesa už je čtvrtým největším akcionářem, s pětiprocentním podílem. Miliardáři podle agentury Bloomberg povedou konstruktivní jednání o budoucnosti ikonických obchodních domů. Informuje Lukáš Kovanda z Czech Fund.

Společnost Macy’s, v níž oba miliardáři získávají podíl odpovídající při současné tržní kapitalizaci a kursu koruny k dolaru 2,1 miliardy korun, provozuje zhruba 870 obchodů a obchodních domů v USA. V portfoliu společnosti je i druhdy největší obchodní dům světa, který byl pod stejnojmenným názvem otevřen v roce 1924 na Manahttanu a patří k význačným pamětihodnostem New Yorku. Největším obchodním domem světa byl až do roku 2009.

Akcie společnosti Macy’s ještě loni v červenci stály vice než 23 dolarů, nyní je jejich cena ani ne čtvrtinová, když činí 5,4 dolaru. Je tak zhruba třetinová oproti situaci před úderem koronaviru.

Čeští miliardáři budou zřejmě z pozice významného menšinového akcionáře vyvíjet tlak na zeštíhléní a celkové ozdravení společnosti, aby svoji investice zhodnotili ještě o to výrazněji. Budou také zřejmě usilovat o převzetí části obchodů z portfolia spolčenosti Macy’s a vybudování výdejních míst pro e-shopy.

Související

Daniel Křetínský

Křetínský na akciích Macy's vydělal desítky milionů dolarů, vypátral server

Podnikatel a investor Daniel Křetínský odprodal se ziskem podstatnou část svého podílu v americkém řetězci obchodních domů Macy's. Na burzovní investici spolumajitel pražské Sparty vydělal během týdnů odhadem několik desítek milionů dolarů. Uvedl to server iHNED.cz s odkazem na záznamy americké Komise pro cenné papíry.

Více souvisejících

Macy's Daniel Křetínský Patrik Tkáč

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy