Čína osvobodí od cla další zboží z USA, na seznamu je 79 produktů

Čína představila nový seznam 79 amerických produktů dočasně osvobozených od odvetných cel zavedených v době vrcholu obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Peking seznam oznámil v době sílícího tlaku, aby zvýšil dovoz ze Spojených států.

Čínské ministerstvo financí v prohlášení uvedlo, že zboží bude osvobozeno od cla od 19. května letošního roku do 18. května roku příštího. Seznam zahrnuje mimo jiné rudy vzácných kovů či zlaté a stříbrné rudy.

Hodnotu dovozu, na který se výjimky z cel vztahují, ministerstvo nezveřejnilo. V únoru Peking oznámil, že udělí výjimku pro 696 produktů, včetně těch důležitých, jako jsou sójové boby a vepřové maso.

Minulý týden spolu hovořili nejvyšší vyjednavači Pekingu a Washingtonu a obě strany mluvily o realizaci první fáze obchodní dohody podepsané v lednu. Čína se podle dohody zavázala v příštích dvou letech zvýšit nákupy amerického zboží proti roku 2017 o 200 miliard USD (5,1 bilionu Kč), z toho v prvním roce o 77 miliard USD.

Obnovené napětí mezi oběma zeměmi vyvolané pandemií nemoci covid-19, která se loni začala šířit z Číny, ale také vyvolalo otázku ohledně obchodního příměří. Americký prezident Donald Trump mimo jiné pohrozil, že smlouvu vypoví, pokud Čína nesplní své závazky ohledně nákupu amerického zboží.

Oficiální list čínské vládnoucí komunistické strany Global Times v pondělí napsal, že někteří vládní poradci vyzývají Peking, aby zrušil obchodní dohodu a vyjednal novou, výhodnější pro Čínu. Trump se však vyjádřil, že je proti tomu a že chce nejprve vidět, zda Peking dohodu dodrží.

Čínské ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že současná první fáze obchodní dohody je dobrá pro Čínu i Spojené státy, ale i pro celý svět. Obě strany by podle mluvčího měly plnit dohodu a dodržovat přitom zásady rovnosti a vzájemného respektu.

Související

Více souvisejících

Čína clo Ekonomika USA (Spojené státy americké) Donald Trump

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 44 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy