Čína oznámila pravidla pro seznam nespolehlivých subjektů, spor s USA se prohlubuje

Čínské ministerstvo obchodu zveřejnilo pravidla týkající se navrhovaného seznamu takzvaných nespolehlivých subjektů. Zařazeny by na něj měly být zahraniční společnosti, které ohrožují národní suverenitu, bezpečnost nebo rozvoj. Seznam je součástí prohlubujícího se sporu mezi USA a Čínou, uvedla agentura Reuters.

Firmám ze seznamu by mohl být zakázán dovoz či vývoz, případně odepřeny investice v Číně. Může jim být rovněž vyměřena pokuta, omezen vstup jejích zaměstnanců do Číny, ale stejně tak by Peking mohl odmítnout poskytnout jejich zaměstnancům pracovní povolení nebo povolení k pobytu.

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa loni uvalila další cla na čínské zboží a omezila firmu Huawei Technologies. Čína pak slíbila, že vypracuje seznam, který se zaměří na potrestání zahraničních firem, které podle ní ohrožují čínské zájmy. Seznam zatím nezveřejnila.

V květnu čínský státní list Global Times uvedl, že opatření se zaměří na americké firmy jako Apple, Cisco Systems a Qualcomm. Má být i pozastaven nákup letadel Boeing.

Podle návrhu bude možné firmy ze seznamu odstranit, pokud napraví své chování a podniknou kroky k odstranění následků svých činů.

Oznámení čínského ministerstva přichází den poté, co Trumpova administrativa uvedla, že od neděle ve Spojených státech zablokuje možnost stahovat aplikace TikTok a WeChat, které jsou v čínském vlastnictví. Trump své současné tažení proti čínským aplikacím zdůvodňuje obavami o národní bezpečnost.

Související

Více souvisejících

Čína firmy Huawei USA (Spojené státy americké) Ekonomika

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 37 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy