Čínská ekonomika se v prvém čtvrtletí meziročně smrskla o nevidaných 6,8 procent

Čínská ekonomika za leden až březen ve srovnání se stejným obdobím loni klesla o 6,8 procenta, uvedl dnes čínský statistický úřad. V prvním čtvrtletí aktivitu v zemi prakticky ochromila epidemie nemoci covid-19, způsobené koronavirem. Podle agentury Kjódó jde o první propad hrubého domácího produktu (HDP) Číny od roku 1992, odkdy země začala čtvrtletní údaje zveřejňovat.

Agentura AFP označila pokles druhé největší ekonomiky světa za historicky nevídaný, a to alespoň od roku 1976. Podle AP byl pak výsledek za první čtvrtletí nejhorší od doby, než v roce 1979 odstartovaly tržní reformy. Ještě ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku čínská ekonomika meziročně vzrostla o šest procent, připomněla AFP.

Snížení spotřebitelských výdajů (o 19 procent v prvním čtvrtletí), které se loni z 80 procent postaraly o hospodářský růst, a pokles dalšího motoru růstu - investic do výroby (o 16 procent) - podle AP napovídají, že zotavování čínské ekonomiky bude delší a obtížnější, než se předpokládalo. Průmyslová výroba v prvním čtvrtletí podle zveřejněných údajů klesla o 8,4 procenta, zatímco celková hodnota vývozu se zmenšila o 3,5 procenta.

Očekávání některých analytiků byla ještě horší - podle AP čekali propad až 16 procent, podle AFP o 8,2 procenta. Analytici, oslovení v úterý agenturou Reuters, čekali, že v prvním čtvrtletí by HDP Číny mohl meziročně klesnout o 6,5 procenta.

Analytici upozorňují, že Čínu čeká těžký boj o oživení růstu, protože šíření koronaviru zničilo poptávku od hlavních obchodních partnerů a domácí spotřeba zůstává pod tlakem. Ekonom Idustrial Bank Lu Čeng-wej upozornil, že údaje o HDP za první čtvrtletí jsou převážně v rámci očekávání. Odrážejí nečinnost ekonomiky poté, co bylo v zemi omezené vycházení. Znepokojení však vyvolává slabá poptávka. "Domácí poptávka plně neoživila, protože spotřeba související se společenským shromažďováním je stále zakázaná a vnější poptávku pravděpodobně rozdrtí šíření pandemie," uvedl.

Mluvčí statistického úřadu Mao Šeng-jung na tiskové konferenci uvedl, že ekonomický výkon Číny ve druhém čtvrtletí by měl být mnohem lepší, než v prvním. Nicméně slabší domácí spotřeba, která je největším pohonem růstu, zůstává obavou, protože příjmy jsou slabší a většina zbytku světa spadla do recese. Někteří ekonomové tak neočekávají ve druhém čtvrtletí výraznější zlepšení.

Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se HDP snížil o 9,8 procenta. V posledních třech měsících loňského roku naopak vzrostl o 1,5 procenta.

Koronavirus si v Číně podle úředních údajů vyžádal více než 3300 mrtvých. Poté, co dnes město Wu-chan revidovalo dosavadní počty obětí, by v celé zemi mohl počet mrtvých přesáhnout 4600. Vládnoucí komunistická strana ohlásila vítězství nad koronavirem na začátku března a začala znovu otvírat kanceláře a spouštět výrobu v továrnách, zavřených od konce ledna v rámci opatření proti nákaze. Kina, kadeřnictví a další podniky, považované za nedůležité, zůstávají zavřeny. Mnoho lidí raději neutrácí své peníze v obavě ze ztráty zaměstnání.

Čínská ekonomika loni vzrostla o 6,1 procenta, což bylo nejpomaleji od roku 1990, kdy čínskou ekonomiku postihly sankce za potlačení prodemokratických protestů na náměstí Nebeského klidu v Pekingu v roce 1989, a tak vzrostla o 3,9 procenta.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávají, že za celý letošní rok čínská ekonomika vzroste o 2,5 procenta, nejpomaleji za téměř půl století. Mezinárodní měnový fond čeká zvýšení HDP jen o 1,2 procenta.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

Čína Ekonomika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy