Čínský vývoz a dovoz klesl méně, než se čekalo. Vyhlídky zůstávají nejisté

Vývoz z Číny se v březnu meziročně snížil o 6,6 procenta, což bylo výrazně méně, než se kvůli koronavirové nákaze čekalo. Dovoz pak klesl jen o 0,9 procenta. Bilance zahraničního obchodu skončila v přebytku 19,9 miliardy USD (488 miliard Kč), zatímco v lednu a v únoru byla v deficitu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil čínský celní úřad.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru propad vývozu o 14 procent a dovozu o 9,5 procenta. Za první dva měsíce letošního roku se vývoz snížil o 17,2 procenta a dovoz o čtyři procenta. Bilance obchodu vykázala deficit 7,096 miliardy USD.

Přebytek obchodu se Spojenými státy v březnu činil 15,32 miliardy USD. Za leden a únor vystoupil až na 25,37 miliardy USD.

Za první dva měsíce roku Čína zveřejnila údaje společně, protože onemocnění způsobené novým koronavirem výrazně zbrzdilo druhou největší ekonomiku světa. Číně se sice již zřejmě podařilo dostat onemocnění pod kontrolu, ve zbytku světa však zůstává situace vážná. Výhled pro čínskou ekonomiku tak zůstává nejistý.

"Lepší čísla za březen, než se čekalo, neznamenají, že budoucnost je bezstarostná," uvedl ekonom Zhonghai Shengrong Capital Management Čang I. Trhy nyní podle něj obecně čekají pokles vývozu ve druhém čtvrtletí, a velmi pravděpodobný je propad o 20 nebo více procent.

Zpráva o obchodu posiluje očekávání, že hrubý domácí produkt za první čtvrtletí vykáže pokles, první od roku 1992. Zpráva o vývoji HDP má být zveřejněna v pátek.

Související

Více souvisejících

Čína dovoz a vývoz Ekonomika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy