CNN: Loni se dostavělo 106 mrakodrapů, nejméně od roku 2014

Za loňský rok se v celém světě dostavělo 106 budov s výškou přesahující 200 metrů. To je o 20 procent méně než v roce předchozím a nejméně od roku 2014. Ve své zprávě to uvedla Rada pro výškové budovy a městské bydlení (CTBUH). Podle ní jsou za zpomalením výstavby zejména ekonomické potíže vyvolané epidemií covidu-19, uvedl dnes zpravodajský server CNN.

Nejvyšší budovou za loňský rok je Central Park Tower v New Yorku, která měří asi 472 metrů. Na čelných příčkách je i 339metrový mrakodrap v čínském Wu-chanu, odkud se začala epidemie šířit. Do první pětice se vešla také věž Shum Yip Upperhills Tower 1 v čínském Šen-čenu.

Městem, kde vzniklo nejvíce nových mrakodrapů, ale v loňském roce byla Dubaj, která po letech sesadila Šen-čen. Čtyři nové výškové budovy má i Londýn, a to navzdory finančním potížím spojeným s koronavirem a s odchodem Británie z Evropské unie.

Nejvíce mrakodrapů se postavilo jako už tradičně v Číně. Přibylo jich 56, což je více než polovina ze všech nově dostavěných. V posledních letech se tam začaly stavět o poznání menší budovy než dříve, čínská vláda už v roce 2016 vyzvala k ukončení výstavby "nadrozměrných, xenocentrických a podivných" budov. V červnu 2020 pak stanovila maximální výšku budov na 500 metrů, uvádí CNN.

Na letošní rok CTBUH odhaduje, že vyroste 125 až 150 nových budov vyšších než 200 metrů. Rada připomíná, že ekonomická krize z roku 2008 doznívala ve stavebnictví až do roku 2010 nebo 2011, proto je potřeba počítat s tím, že epidemie covidu-19 se bude projevovat v investicích a ve výstavbě i v nejbližších letech.

Související

Peking

Čína zanevřela na obří mrakodrapy, vláda vydala nové směrnice pro architekty

Zákaz stavět napodobeniny budov z ciziny a mrakodrapy přesahující výšku 500 metrů obsahují nové směrnice čínské vlády určené pro architekty, projektanty a městské plánovače. Oběžník ale také obsahuje výzvu k uchovávání národního dědictví a požadavek, aby nové objekty byly stavěny v čínském duchu, v souladu se svým okolím.

Více souvisejících

Mrakodrapy USA (Spojené státy americké) Ekonomika Dubaj

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy