Čtení myšlenek? Facebook koupil firmu, která vyvíjí převratnou technologii

Americká internetová společnost Facebook koupila firmu CTRL-labs, která se zabývá vývojem technologií umožňujících ovládat elektronické přístroje pomocí myšlenek. Oznámil to viceprezident společnosti Facebook Andrew Bosworth, o finančních podmínkách převzetí ale nic bližšího neuvedl.

Podle zdrojů televize CNBC činila hodnota transakce 500 milionů až jednu miliardu dolarů (11,8 miliardy až 23,6 miliardy Kč).

Převzetí firmy CTRL-labs je podle Boswortha součástí snahy o vytvoření "přirozenějších, intuitivnějších způsobů interakce se zařízeními". Za vizi spolupráce s CTRL-labs označil Bosworth náramek převádějící signály vysílané neurony do digitální podoby.

"V míše máte neurony, které vysílají elektrické signály do svalů vaší ruky a říkají jim, že se mají určitým způsobem pohnout, například stisknout tlačítko. Náramek tyto signály dekóduje a převede je do digitálního signálu, kterému vaše zařízení rozumí," uvedl.

Firmu CTRL-labs založili v roce 2015 Thomas Reardon a Patrick Kaifosh, kteří mají doktorát z vědy o nervovém systému. Reardon v nedávném rozhovoru poukázal na velmi rychlý vývoj v této oblasti. "Můžeme dělat věci, o kterých jsme před pouhými pěti lety nemohli ani uvažovat," prohlásil.

Facebook provozuje největší internetovou sociální síť na světě.

Související

Meta Platforms

Zuckerberg včera zbohatl o 650 miliard korun, letos už o bilion. Investoři mu tak tleskají hlavně za to, že byl schopen rychle propustit přes 20 tisíc lidí

Spoluzakladatel a šéf Mety, matky Facebooku, letos bohatne jako nikdo jiný. Mark Zuckerberg od začátku roku rozhojnil své jmění o v přepočtu zhruba 980 miliard korun. To je suma, jež přesahuje polovinu letos plánovaných příjmů českého státního rozpočtu. Zuckerberg tak zažívá comeback mezi ty světově vůbec nejbohatší. Celkově totiž jeho jmění činí bezmála čtyři biliony korun, což jej momentálně řadí na čtvrtou příčku globálně nejbohatších lidí. Více už má jen Elon Musk, Jeff Bezos a Bernard Arnault. 

Více souvisejících

Facebook CTRL-labs Ekonomika USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy