CzechTrade: České firmy budou mít v Číně po epidemii Covid-19 nové příležitosti

České firmy by se mohly v Číně po zklidnění situace kolem koronaviru uplatnit s kvalitním zdravotnickým materiálem nebo vybavením nemocnic. České firmy by rovněž mohly pokrýt poptávku po výrobcích pro zdravý životní styl - vitaminových doplňcích, organických potravinách nebo cereáliích. V rozhovoru s ČTK to řekl ředitel regionálního centra v Šanghaji státní agentury CzechTrade Aleš Červinka.

Český vývoz do Číny dlouhodobě roste, v loňském roce činil 56,6 miliardy korun.

Na čínském trhu by se mohli podle něj uplatnit i výrobci kvalitních ochranných masek, respirátorů a roušek. Tyto produkty chybějí i v současné době, ale podle Červinky české firmy mají příliš vysoké ceny, které pro Čínu nejsou atraktivní. Po uklidnění situace by ale mohla vzrůst poptávka po kvalitním zboží z nových materiálů, například z nanovláken. "Standardní zdravotnický materiál si vyrobí (Číňané) sami a o mnoho levněji, šanci mají hi-tech technologie a originální technická řešení," uvedl.

Čínská vláda bude chtít být podle Červinky připravena na případnou další epidemii, vzroste tak poptávka po kvalitním vybavení nemocnic. Jako další příležitost vidí společný výzkum české a čínské strany například v epidemiologii.

Už před epidemie koronaviru se v Číně podle Červinky objevil trend zdravého životního stylu. "Myslím, že i po skončení epidemie budou tyto výrobky velmi žádané. Lidé se chtějí cítit zdravě a jsou ochotni za to připlácet, to znamená i za dovážené produkty," řekl.

Nemoc COVID-19, kterou nový koronavirus způsobuje, si v pevninské Číně vyžádala 1770 obětí a 70.548 nakažených. Podle Červinky je reálné, že roční HDP Číny by se mohl snížit až o procento. Z dlouhodobého hlediska ale epidemie růst Číny podle něj nezastaví.

České firmy do Číny vyvážejí převážně stroje a dopravní prostředky, dále průmyslové a spotřební zboží, hlavně součásti motorových vozidel, čerpadla, rozvaděče, telefonní přístroje, obvody, hračky, kočárky a pneumatiky.

Související

Karel Havlíček

Havlíček: K udržení českého exportu pomohou čtyři pilíře

K udržení výkonnosti českého exportu jsou podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) čtyři pilíře. Patří mezi ně podpora zaměstnanosti, udržení bankovních půjček, podpora investic a jako střednědobý nástroj je nezbytné posilování výdajů do výzkumu, vývoje a inovací. Díky tomu je možné současnou krizi překonat a dokonce posílit pozici na zahraničních trzích.

Více souvisejících

CzechTrade firmy Česká republika Čína Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy