Další čínská firma na černé listině USA? Trumpova vláda má spadeno na Ant Group

Americké ministerstvo zahraničí předložilo návrh, aby vláda prezidenta Donalda Trumpa přidala na černou listinu také čínskou společnost Ant Group. Ta je finančně technologickou divizí čínského internetového prodejce Alibaba a dominantním provozovatelem mobilních plateb v Číně.

Firma se chystá vstoupit na burzu a její primární veřejná nabídka (IPO) akcií by se mohla stát největší na světě. S odkazem na informované zdroje to dnes uvedla agentura Reuters.

Zatím není jasné, kdy americké vládní úřady, které rozhodují o zahrnutí firem na černou listinu, záležitost přezkoumají.

Zpráva přichází v době, kdy se zastánci tvrdého přístupu k Číně v Trumpově vládě snaží americkým investorům vyslat vzkaz, aby se primární nabídky akcií firmy Ant neúčastnili. Duální nabídka v Šanghaji a Hongkongu by mohla vynést rekordních 35 miliard USD (818,1 miliardy Kč). Navíc v USA se 3. listopadu konají prezidentské volby a Trump, který zatím zaostává v průzkumech proti svému demokratickému konkurentovi Joeu Bidenovi, učinil z tvrdého přístupu k Číně důležitý bod zahraniční politiky.

Platební aplikace Alipay firmy Ant není v současnosti americkým uživatelům v USA dostupná. Úředníci Trumpovy vlády se ale obávají, že čínská vláda by mohla získat napojení na citlivé bankovní údaje patřící budoucím americkým uživatelům.

"Čína je proti tomu, že Spojené státy zneužívají koncept národní bezpečnosti a národní moci k utlačování cizích zemí. Je to zastrašování," řekl na dnešní tiskové konferenci mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien. "Čína bude i nadále přijímat nezbytná opatření k ochraně svých legitimních práv a zájmů čínských společností," dodal.

Černá listina, která americkým firmám ztěžuje prodej vyspělých technologických produktů a služeb firmám na seznamu, se stala nástrojem Trumpovy vlády k trestání čínským společností, i když její skutečný dopad je někdy sporný. Zatímco omezení přístupu k americkým technologickým dohodám sice zasadilo ránu firmám, jako je čínský telekomunikační gigant Huawei Technologies, který byl na seznam přidán v květnu 2019, dopad na finančně technologické firmy jako Ant bude spíše symbolický a nezabrání investorům z USA, aby koupili podíly ve firmě. Vláda se zatím brání tomu, aby využila vůči Číně takové nástroje, jako je zmrazení majetku v USA, což mnozí připisují postoji ministra financí Steva Mnuchina vůči Pekingu.

Alipay, stejně jako platformu WeChat firmy Tencent, využívají primárně občané Číny s účty v čínských jüanech. Většina spojení s USA souvisí s obchodníky, kteří přijímají platby od čínských turistů a podnikatelů v zemi.

Americký senátor Marco Rubio vyzval minulý týden americkou vládu, aby zvážila možnosti, jak primární nabídku akcií společnosti Ant zdržet. Že snaha umístit na černou listinu firmu, která usiluje o vstup na burzu, může mít nepříznivé dopady, dokazuje čínská společnost zaměřená na umělou inteligenci Megvii Technology. Té se loni v listopadu nepodařilo zahájit s hongkongskou burzou jednání o nabídce.

Ant Group USA (Spojené státy americké) Mike Pompeo vláda USA Čína Ekonomika mobilní aplikace

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Orbán má nového nepřítele. Jeho někdejší člověk odstartoval korupční kauzu ve vládních kruzích

Zahraniční média začala poukazovat na iniciativu někdejšího bruselského diplomata Pétera Magyara jako "politický faktor, který hýbe masami". Magyar se tak stal novým nepřítelem premiéra VIktora Orbána, napsal server index.hu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy