E-shop Alibaba překonal koronakrizi, tržby i zisk opět rostou

Čínský internetový obchod Alibaba Group Holding zvýšil v prvním finančním čtvrtletí meziročně tržby o 34 procent na 153,75 miliardy jüanů (asi 489 miliard Kč). Překonal tak odhady a je zpět na úrovni před koronavirovou epidemií. Z jeho dnešního sdělení vyplývá, že očekávání překonal i zisk.

Lidé v Číně dále upřednostňují nákupy na síti, přestože protikoronavirová opatření už jsou mírnější. Společnost Alibaba také těžila z podnikání v oblasti cloudu kvůli časté práci z domova.

$BABA reports June Quarter 2020 Results: A strong start to our fiscal year; domestic core commerce business fully recovered to pre-COVID-19 levels across the board. https://t.co/QphYbg3Iem pic.twitter.com/zXV4QaFVup

— Alibaba Group (@AlibabaGroup) August 20, 2020

Analytici v anketě společnosti Refinitiv odhadovali, že tržby za tři měsíce do konce června stoupnou jen na 147,77 miliardy jüanů. Zisk činil 47,6 miliardy jüanů, analytici jej odhadovali jen na 24,5 miliardy.

Internetový prodej, tedy hlavní oblast podnikání Alibaby, se podle firemního vyjádření už vrátil zpět na úroveň před vypuknutím epidemie nemoci covid-19. Příjmy z něj stouply o 34 procent na 133,32 miliardy jüanů. Příjmy z cloudu se pak zvýšily o 59 procent na 12,35 miliardy jüanů.

Bez zahrnutí mimořádných položek firma ve čtvrtletí vydělala 14,82 jüanu na akcii. Analytici očekávali, že to bude 13,78 jüanu na akcii.

Hodnota akcií Alibaby, s nimiž se obchoduje i ve Spojených státech, v letošním roce už stoupla o 23 procent. Negativně na ně ale působí tažení amerického prezidenta Donalda Trumpa proti čínským firmám, jehož obětí už se stala čínská aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok.

Související

Jack Ma

Zakladatel Alibaby Jack Ma se prý ukázal na veřejnosti

Zakladatel čínské internetové společnosti Alibaba Jack Ma se poprvé od loňského října ukázal na veřejnosti. Prostřednictvím videohovoru se spojil se stovkou vesnických učitelů v Číně, uvedla dnes agentura Reuters. V médiích se spekulovalo, že manažer upadl v nemilost politických špiček po svých kritických poznámkách k čínskému regulačnímu systému.

Více souvisejících

Alibaba Group e-shopy Ekonomika Čína

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Zdroj: David Holub

Další zprávy