Ekonomika Indonésie sklouzla kvůli epidemii do recese, poprvé za 22 let

Indonésie je kvůli dopadům šíření nového koronaviru poprvé za 22 let v recesi. Hrubý domácí produkt (HDP) největší ekonomiky jihovýchodní Asie ve třetím čtvrtletí meziročně klesl o 3,49 po propadu o 5,32 procenta ve druhém kvartálu, uvedl dnes indonéský statistický úřad. Země se naposledy dostala do recese v roce 1998, v době asijské ekonomické krize.

Recese se obvykle charakterizuje jako dvě čtvrtletí ekonomického poklesu za sebou. Některé země ale používají definici jinou, v úvahu berou všeobecný propad aktivity, včetně například příjmů a výroby, a také nárůst nezaměstnanosti.

Ve třetím čtvrtletí se snížila jak spotřeba domácností, která je hlavním motorem hospodářského růstu, tak investice. O práci přišlo do srpna kolem 2,67 milionu lidí. Ministr financí dnes ale na tiskové konferenci řekl, že Indonésie má to nejhorší za sebou. V zemi žije více než 260 milionů lidí a v regionu jihovýchodní Asie patří Indonésie k zemím nejvíce zasaženým koronavirem.

Úřady v září kvůli nárůstu počtu infikovaných zavedly v hlavním městě Jakartě už podruhé na několik týdnů takzvaný lockdown, tedy plošnou uzávěru. Indonésie kvůli koronaviru také trpí výpadkem významných příjmů z turistiky.

V zemi se zatím prokázalo 421.000 případů nákazy koronavirem. Zhruba 14.000 lidí v souvislosti s onemocněním zemřelo.

Související

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Více souvisejících

indonésie Ekonomika Jakarta

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Známe volební čísla pro eurovolby. O 21 mandátů usiluje 30 subjektů

Strany kandidující v červnových volbách do Evropského parlamentu už vědí, jakými čísly budou označeny hlasovací lístky. Čísla v úterý odhalilo ministerstvo vnitra. O přinejmenším jeden z 21 mandátů usilují rovné tři desítky uskupení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy