Ekonomika USA již oživuje z koronavirové krize

Ekonomika Spojených států již začala oživovat z propadu způsobeného šířením koronaviru a ve třetím a čtvrtém čtvrtletí se její stav bude "dramaticky" zlepšovat. Uvedl to dnes americký ministr financí Steven Mnuchin. Spojené státy jsou největší ekonomikou světa.

V prvním čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států podle údajů amerického ministerstva obchodu snížil o 4,8 procenta. Ve druhém čtvrtletí se očekává ještě výraznější propad, který by podle některých odhadů mohl činit přes 20 procent.

Údaje ministerstva obchodu nicméně minulý týden ukázaly, že míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v květnu překvapivě klesla na 13,3 procenta z dubnových 14,7 procenta. Analytici přitom počítali s nárůstem míry nezaměstnanosti ke 20 procentům.

Americká centrální banka (Fed) by dnes měla poprvé v letošním roce zveřejnit aktualizované hospodářské prognózy. Světová banka tento týden předpověděla, že ekonomika USA v letošním roce klesne o 6,1 procenta. V příštím roce pak počítá se čtyřprocentním nárůstem.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Ekonomika

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy