Ekonomika USA klesla o pět procent, kvůli pandemii ztratily práci miliony lidí

Americká ekonomika v prvním čtvrtletí zaznamenala kvůli dopadům koronaviru propad o pět procent, nejvíce od finanční krize v roce 2009. Vyplývá to ze zpřesněné zprávy o vývoji hrubého domácího produktu (HDP), kterou dnes zveřejnilo americké ministerstvo obchodu. Ještě výraznější pokles se čeká ve druhém kvartálu.

V prvním rychlém odhadu z konce dubna úřad uvedl, že hrubý domácí produkt Spojených států se v prvním čtvrtletí v přepočtu na celý rok snížil o 4,8 procenta. V posledním čtvrtletí loňského roku stoupl o 2,1 procenta.

Pandemie způsobená šířením koronaviru ekonomiku USA začala naplno ovlivňovat až v březnu, tedy v posledním měsíci prvního čtvrtletí. Řada podniků musela z rozhodnutí úřadů buď výrazně utlumit činnost, anebo své aktivity zcela přerušit.

Prvním čtvrtletím tak ve Spojených státech patrně končí rekordně dlouhé období hospodářské expanze, které trvalo od roku 2009. Analytici se ale domnívají, že to nejhorší pro ekonomiku teprve přijde, protože se začne projevovat pokles výdajů spotřebitelů i firem.

O podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech minulý týden požádalo dalších více než 2,1 milionu lidí. Počet nových žádostí tak sice opět klesl - ve srovnání s 2,45 milionu v předchozím týdnu - ale už desátý týden po sobě zůstává nad dvěma miliony. Oznámilo to dnes americké ministerstvo práce, které současně zpřesnilo směrem nahoru údaj za předchozí týden. Od poloviny března, tedy od začátku krize, kterou vyvolala pandemie způsobená koronavirem, přišlo v USA o práci už 41 milionů lidí.

Údaje za předchozí týden byly přepočteny a ukázalo se, že po revizi bylo žadatelů 2,45 milionu, nikoliv 2,44 milionu, jak bylo původně oznámeno. Počet nových žádostí o práci minulý týden sice po osmé po sobě klesl, ale zůstává zhruba desetkrát vyšší než před březnovým vypuknutím pandemie. Míra nezaměstnanosti za květen, kterou statistici zveřejní začátkem června, by tak podle analytiků měla přesáhnout 20 procent. Už nyní je na nejvyšší úrovni od velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století.

"Obávám se, že jsme svědky druhého kola propouštění v soukromém sektoru, které ve spojení s rostoucím počtem propuštěných ve veřejném sektoru zvyšuje počet nezaměstnaných," řekl agentuře Reuters analytik Joel Naroff ze společnosti Naroff Economics.

"Pokud tomu tak je, tak vzhledem k tempu opětovného otevírání bychom se mohli nacházet v delším období mimořádně vysoké nezaměstnanosti. A to znamená, že zotavení bude pomalejší a bude trvat mnohem déle," dodal Naroff.

Ministerstvo obchodu dnes také uvedlo, že hrubý domácí produkt (HDP) USA se v prvním čtvrtletí snížil o pět procent, což je nejhlubší pokles od finanční krize před deseti lety. Čekal se pokles jen o 4,8 procenta.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika USA (Spojené státy americké) nezaměstnanost / nezaměstnaní Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 43 minutami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Princezna Kate půjde s pravdou ven, naznačují zdroje z Velké Británie

Brity znepokojuje, jak málo toho ví o zdravotním stavu oblíbené princezny Kate, která v úvodu roku podstoupila operační zákrok. Od té doby se neukázala na veřejnosti. Podle nejnovějších informací by se však manželka prince Williama výhledově mohla lidem ukázat.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy